MEMOMED 2017 + Ghid farmacoterapic alopat si homeopat, Editia 23 - 2 VOLUME

Calea interioara. Cotidianul ca exercitiu

Preț: 24,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2014
Pagini: 160
Format: 13x20

DESCRIERE

Calea interioara. Cotidianul ca exercitiu - Karlfried Graf Durckheim


…trebuie aşadar ca omul să ajungă să-şi dezvolte o manieră de a fi în lume în care eul său să se păstreze, dar în acelaşi timp să devină permeabil FIINŢEI care transcende puterea de înţelegere a eului.

Numai atunci va putea el să devină un om adevărat, în adevăratul sens al cuvântului, o Persoană prin care FIINŢA se manifestă în existenţă. Atingerea acestei forme de prezenţă cere un exerciţiu continuu care impune înţelegerea cotidianului ca practică spirituală. Karlfried Graf Durckheim

E posibil ca citind cărţile lui Durckheim să ni se "întâmple" un declic, o fulgerare în conştiinţă şi să vedem pur şi simplu pentru prima dată Realitatea, adevăratul context în care trăim. Dacă ştim ce se întâmplă atunci, toată existenţa noastră îşi poate schimba cursul.

Şi îşi va găsi pentru prima dată coerenţa. Şi va însemna începutul maturităţii noastre. După aceea ne interesează tot ce a scris Durckheim... Pentru că ne dăm seama că el cunoaşte drumul, ştie direcţia, îi este foarte clară ţinta drumului, chiar dacă aceasta e de neatins la modul perfect.

A fi pe această Cale este suficient, este normalul pentru om. (Viorica Juncan)

Fragment din carte

...condiţiile reuşitei oricărei opere din lume sunt: o atitudine consacrată întrutotul scopului de atins, o voinţă tenace, o dezvoltare a facultăţilor adecvate, dobândirea de competenţe sigure, o eficacitate temeinică, integrarea experienţelor muncii noastre şi, în general, o adaptare echilibrată la existenţă. La capăt se obţine priceperea (Konnen) care garantează reuşita operei.

Reuşita operei interioare este rodul unei maturităţi umane. Condiţiile acestei maturităţi sunt: demantelarea micului eu, prea orientat spre lume şi care se teme de suferinţă; intuirea, admiterea şi dezvoltarea în noi înşine a Fiinţei esenţiale înnăscute; disoluţia poziţiilor sau a structurilor rigide cât şi a obişnuinţelor care paralizează dezvoltarea; luarea în serios şi integrarea experienţelor care conduc la conştientizarea acestei Fiinţe esenţiale şi la manifestarea ei; şi dobândirea de atitudini fiabile corespunzătoare ei.

In sfârşit, aşa după cum am văzut, toate acestea trebuie să fie impregnate de o fidelitate neabătută în urmarea căii interioare.
La capătul acestei căi se obţine măiestria {Meisterschafi) interioară.

Este o atitudine a omului care se menţine în totalitate într-o evoluţie niciodată terminată. Numai astfel poate omul să-şi împlinească legea şi destinul său: să devină o Persoană permeabilă FIINŢEI (prezentă în el însuşi ca Fiinţă esenţială) şi capabil să-i corespundă în lume.

Este vorba, adică, în opera interioară, de a tinde finalmente nu la o ştiinţă utilă în lume, ci la o transformare care duce la o manieră de a fi ce corespunde FIINŢEI.

Omul la care opera interioară se realizează, nu are şi nici nu poate altceva, nici mai mult, decât înainte, ci el a devenit altceva si mai mult: el a devenit un altul. Astfel, alături de opera terminată, şi vizibilă pentru lume, se află - imperceptibil pentru altul poate - omul metamorfozat interior.

Amândouă sunt strâns legate una de cealaltă. După cum opera existenţială, pentru a fi cu adevărat valabilă, presupune o maturitate umană, tot la fel transformarea care conduce la "maturitatea" omului este condiţionată de lucrul în slujba operei în lume.

Calea interioară şi opera exterioară, departe de a se opune, se completează astfel, una condiţionând-o pe cealaltă.

Şi, cum, de dimineaţa până seara, suntem solicitaţi atât de Fiinţa noastră interioară cât şi de lumea ameninţătoare - şi care, totuşi, angajează responsabilitatea noastră - iată domeniul în care ambele cerinţe sunt împreună conciliate: cotidianul însuşi este câmpul exerciţiului nostru interior.


CUPRINS


CUVÂNT ÎNAINTE ... 7

COTIDIANUL CA EXERCIŢIU
PUTEREA VINDECĂTOARE A GESTULUI PUR
ROATA METAMORFOZEI

1. Vigilenţa critică ... 95
2. A "da drumul" ... 104
3. Unirea cu fondul ... 110
4. Noua devenire (imagine esenţială şi decizie) ... 124
5. Mărturia în cotidian ... 141

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0176 sec