MEMOMED 2017 + Ghid farmacoterapic alopat si homeopat, Editia 23 - 2 VOLUME

Albinele si albinaritul - Ghidul incepatorului

Albinele si albinaritul - Ghidul incepatorului
Preț: 43,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2011
Pagini: 296

DESCRIERE

...''Albinele si albinaritul - Ghidul incepatorului''


...aceste insecte folositoare omului au evoluat, în timpul a milioane de ani, din viespi sălbatice şi există pe Terra din Cretacic, o dată cu apariţia primelor flori, acum circa 100 de milioane de ani! Cea mai veche albină fosilizată care s-a descoperit a fost o specie numită Trigona prisca, găsită în SUA, şi care datează de 74-96 milioane ani.

Dar fosilele adevăratului gen Apis au fost descoperite pentru prima dată în Germania de Vest. Aceasta se estimează că ar fi trăit acum 22-25 milioane de ani.

Exemplarul descoperit seamănă cu genul Apis dorsata, dar este mult mai mic, cam de dimensiunile actualei Apis mellifera. Ca în aproape toate domeniile şi albinele au crescut la început în sălbăticie şi o mai fac şi astăzi dar în mai mică măsură.

Chiar şi în prezent populaţii din America de Nord şi Africa Centrală recoltează miere de la albine ce cresc în stare sălbatică. Albinele au produs prima sursă de hrană dulce pentru om şi unele animale.

Ele trăiau în adăposturi naturale în scorburi de copaci, caverne în stânci, cuiburi abandonate de diferite păsări sau animale etc. Scrieri şi reprezentări ale albinelor, unele stilizate s-au găsit în limba chineză, pe monumente egiptene, persane sau asirobabiloniene.

În vechiul Babilon mierea era oferită ca ofrandă sau în sacrificii aduse zeilor. Şi Biblia face câteva referiri la miere şi albine.

La noi apicultura pastorala este atestata inca din 1645, pastrandu-se si azi unele denumiri ce ne duc cu gandul la practicarea stuparitului.

Din cele aproximativ 15.000 specii de albine, după alţii 25.000, cunoscute în lume, peste 1.000 de specii trăiesc în Europa, din care cca. 663 specii la noi în ţară, fiind mai numeroase în regiunea de stepă.

Condiţiile climatice influenţează mult dezvoltarea albinelor. În regiunile temperate sunt active doar în anotimpul călduros.

Albinele au regimul alimentar comun pe baza de nectar si polen.


CUPRINS:

Capitolul 1. Cresterea albinelor

Scurt istoric

Incadrarea sistematica

Morfologia si anatomia albinei
Capul albinei. Toracele. Abdomenul. Aparatul digestiv. Aparatul respirator. Sistemul nervos. Sistemul circulator. Aparatul reproducator. Aparatul de semnalizare. Aparatul muscular. Aparatul de aparare, vulnerant si de atac este specific himenopterelor. Organele de simt. Sistemul neuroendocrin.

Ciclul de viata

Organizarea stupului. Matca sau regina. Trantorii

Capitolul 2. ABC in stuparit

Primii pasi

Amplasarea stupinei sau a primilor stupi.

Alegerea stupilor. Stupul orizontal. Stupul vertical. Stupul multietajat.

Alegerea familiei de albine

Unelte si echipamente folosite in apicultura

Hranirea albinelor

Ghemul de albine pentru iernare

Izolarea termica a cuibului

Calitatea hranei. Pregatirea rezervelor naturale de miere si pastura

Tipuri de hranitoare

Reproductia albinelor. Roirea naturala. Roirea artificiala.

Calendar apicol

Boli, malformatii, intoxicatii si tratamente

Boli necontagioase. Boala de mai. Diareea albinelor. Anomaliile matcilor.

Boli contagioase. Boli virotice. Boli bacteriene sau bacterioze. Boli micotice.

Bolile parazite. Nosemoza sau boala mizeriei. Amibioza. Acarioza. Brauloza. Varroza. Senatainioza. Triangulinoza. Intoxicatiile albinelor.

Daunatorii si dusmanii albinelor

Moliile cerii. Fluturele cap de mort. Viespile. Lupul albinelor. Furnicile. Urechelnita comuna. Pasarile. Soarecii si chitcanii. Batracieni si reptile. Alti daunatori.

Capitolul 3. Intepaturi de albine si masuri de prim ajutor

Capitolul 4. Curiozitati despre albine

BIBLIOGRAFIE


Autor: Ioana Tudor

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0144 sec