MEMOMED 2017 + Ghid farmacoterapic alopat si homeopat, Editia 23 - 2 VOLUME

Amintiri din hristosfera

Amintiri din hristosfera
Preț: 25,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2015
Pagini: 224
Format: 13x20

DESCRIERE

Amintiri din hristosfera - Vasile Andru


Intâlnire cu Maica Teresa la Calcutta

Mă aflam la Calcutta în Sâmbăta Mare, pe 25 Aprilie 1992. Eram într-o scurtă vacanţa după prima etapă a masteratului în Filosofie, am ales să petrec câteva zile în Bengal. Aşadar era Sâmbăta Mare şi căutam un lăcaş sfânt, o biserică, unde să petrec sărbătoarea învierii.

Calcutta, la prima vedere este un oraş îngrozitor, zgomotos şi greu de stăpânit. Oraş atipic Indiei, o combinaţie de americănesc şi oriental, de maşinism şi junglă.

La Calcutta, India se schimbă în altceva, se schimbă într-un Babilon marcat de pragmatism şi poluare, obsedat de bani şi înhăţare, contrastând cu spiritul atemporal al Indiei iniţiatice.

Vreo şapte inşi trăgeau de mine şi mă întrebau dacă am dolari de schimbat: dolarul e aici mai colţos decât oriunde. Nu, nu aveam dolari de schimbat.

Dar mă simţeam excelent, în ciuda haosului; simţeam că oraşele mari au şi ele un „suflet", un „genius lori" (duhul locului), o zare de mântuire...

Mă întrebam de unde să încep descoperirea acelei lumi. Povestea de dragoste între Mircea Eliade şi Maitreyi, petrecută aici, dădea o notă de înrudire între mine şi zgomotosul oraş.

Făceam planuri rapide, posibile. S-o vizitez pe sora lui Maitreyi, singura care a supravieţuit tuturor personajelor din roman! Plănuiam vag să vizitez Memorialul Victoria, biserica Sf. Pavel, catedrala Sf. lacob.

Cel mai tare aş fi vrut să o întâlnesc pe Maica Teresa. Când ajung într-un loc nou, vreau să-l întâlnesc pe înţeleptul locului, pe sfântul locului! Dar n-aveam nici un reper unde să o găsesc într-un oraş imens şi haotic. Nu vedeam realizabil acest proiect, în scurtele mele zile bengaleze.

Dar deodată, apare în faţa mea un om şi mă întreabă direct:

- Vreţi să vă călăuzesc la Maica Teresa?

- Da, zic, chiar asta doream!

- Bine, zice. Să mergem.

Mi s-a părut miraculoasă apariţia lui şi, în timp ce străbăteam cu rikşa străzi şi străduţe, l-am întrebat cine este şi ce lucrează, ca să apreciez dacă este totuşi o fiinţă în trup. Da, se pare că-i fiinţă în trup.

Il cheamă Rodriguez, este indian din Goa, din cei creştinaţi de portughezi. Este învăţător de profesie. Este şomer şi a venit la Calcutta să caute slujbă.

Nu găseşte slujbă, aşa că va pleca înapoi în Goa. îmi zice: „Calcutta este condusă de comunişti, infiltraţi în consiliul municipal". Am şi văzut multe afişe cu secera şi ciocanul plus tigrul.

După o oră de mers, am ajuns la sediul Maicii Teresa. Este pe Calea Acharya Jagdesh. Poarta stabilimentului este impunătoare, ca o poartă de mănăstire. Am tras de un lănţuc, a sunat un clopot, mi s-a deschis imediat...


CUPRINS:

Partea I. Călătorii, teofanii
O teofanie în Mexic
Umbra Monseniorului Ghika la Tokyo
în India, pe urmele Apostolului Toma
Apostatul bizantin şi „Apostatul” indian
Intâlnire cu Maica Teresa la Calcutta
Paştele roşu la Moscova
Revoluţia şi Crăciunul la Roma
Cu colindul, din Bucovina de ieri în Bucureştii de azi
In Bosnia, pelerinaj la 300.000 de morţi
Nagasaki: Oraşul zen, oraşul creştin
Cum se pisează dracii în Polinezia
Legende postume
Cum se vede lumea de la capătul lumii

Partea a Il-a. Povestind suflet românesc
Lauda limbii române la Melbourne
Hieratismul limbii române
La Barcelona, despre identitate etnică şi mondializare
Eminescu - de la Nistru pân ’la Pacificul de Sud

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.046 sec