MEMOMED 2017 + Ghid farmacoterapic alopat si homeopat, Editia 23 - 2 VOLUME

Calatoria catre fictiune

Calatoria catre fictiune
Preț: 27,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2012
Pagini: 232
Format: 13X20
Categoria: Proza

DESCRIERE

Ficţiunea ne însoţeşte încă de când, în adâncurile preistoriei, am păşit întâia oară pe sinuosul drum care avea să ne ducă, după milenii, la ceea ce azi numim civilizaţie.

Literatura e fiica târzie a acelei îndeletniciri primitive de a inventa şi a povesti istorii care a umanizat specia şi a rafinat-o.

Această viaţă impalpabilă, fermecătoare şi indispensabilă – ficţiunea – pe care o trăim când călătorim, singuri sau însoţiţi (ascultându-i pe povestitori sau urmându-i pe scriitori), către universurile deschise de imaginaţie nu trebuie considerată o palidă copie a vieţii adevărate, a vieţii trăite obiectiv: amuzament, magie, joc, exorcism, nonconformism şi revoltă, dorinţa de libertate şi plăcere, ficţiunea înseamnă multe lucruri deodată şi, fără îndoială, este o trăsătură esenţială şi exclusivă a omenirii, o călătorie fără întoarcere către locuri necunoscute, un act de eroism intelectual care conţine, în potenţialitate, toata uimitoarea aventură umană înscrisă în istorie. (Mario VARGAS LLOSA)

„Mario Vargas Llosa, un maestru al ficţiunii, scrie despre Juan Carlos Onetti, un împătimit al visării. Cartea de faţă arată Drumul către ficţiune şi demonstrează încă o dată ca o ficţiune bine scrisă întemeiază o lume, apoi ajunge să consacre o realitate.“ (Marin MĂLAICU-HONDRARI)

Fragment din carte

...sa inventezi povesti si sa le spui altora cu atata elocinta incat aceia sa si le insuseasca, sa le incorporeze memoriei lor, asadar, vietii lor, reprezinta, intai de toate, o metoda discreta, aparent inofensiva, de insubordonare fata de realitatea reala.

De ce sa opunem, sa adaugam o realitate fictiva, mincinoasa daca realitatea reala n-ar fi suficienta?

E vorba de un soi de divertisment, desigur, poate singurul pe care-l aveau la dispozitie acei stramosi cu traiul salbaticit cu rutina cautarii hranei de zi cu zi si de lupta pentru supravietuire.

Dar a inchipui alta viata si a impartasi acest vis cu ceilalti, nu e niciodata, de fapt, o distractie nevinovata.
…………………………………

...despre autor:

Mario Vargas Llosa s-a născut în 1936 la Arequipa, în Peru, şi a copilărit în Bolivia împreună cu mama şi bunicii materni, închipuindu-şi că tatăl lui murise şi că fusese un erou.

În realitate, la cinci luni după căsă-torie, acesta îşi părăsise soţia însărcinată şi avea să-şi revadă fiul abia zece ani mai târziu, când Mario se va întoarce în Peru.

Între 1950 şi 1952 urmează cursurile unei şcoli militare din Lima - experienţă descrisă în primul roman, Oraşul şi câinii. În 1955 se căsătoreşte cu o mătuşă, Julia Urquidi, provocând un mare scandal în familie, şi divorţează de ea în 1964, pentru ca, un an mai târziu, să se însoare cu verişoara lui, Patricia. Între timp, lucrase în Franţa ca profesor de spaniolă şi jurnalist. După o tinereţe în care se apropiase de comunism, ia distanţă faţă de Fidel Castro, ba chiar îl acuză pe Gabriel García Márquez, odinioară prieten, de servilism. Călătoreşte, predă la universităţi din America şi Europa, devine scriitor celebru prin forţa epică, luciditatea şi ironia sa. În anul 2010, Academia Suedeză i-a acordat lui Mario Vargas Llosa Premiul Nobel pentru literatură.

La Editura Humanitas au apărut: Oraşul şi câinii (1992), Povestaşul (1992), Mătuşa Julia şi condeierul (2000), Cine l-a ucis pe Palomino Molero? (2003), Elogiu mamei vitrege (2003), Scrisori către un tânăr romancier (2003), Paradisul de după colţ (2004), Adevărul minciunilor (2005), Lituma în Anzi (2005), Peştele în apă (2005), Tentaţia imposibilului (2005), Caietele lui don Rigoberto (2006), Casa Verde (2006), Chipuri ale răului în lumea de astăzi. Mario Vargas Llosa în dialog cu Gabriel Liiceanu (2006), Rătăcirile fetei nesăbuite (2007), Pantaleón şi vizitatoarele (2008), Băieţii şi alte povestiri (2009).


CUPRINS:


Calatoria catre fictiune

Capitolul 1
Spre Santa Maria

Capitolul 2
La Vida Breve

Capitolul 3
Santa Maria

Capitolul 4
Stilul grosolan

Capitolul 5
El inferno tan temido

Capitolul 6
El Astillero

Capitolul 7
Mitologia bordelului

Capitolul 8
De la fictiune la cruda realitate

Capitolul 9
Dejemos hablar al viento

Capitolul 10
Cuando entonces

Capitolul 11
Cando ya no importe

Punct si de la capat

Multumiri

Index


Autor: Mario Vargas Llosa

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.023 sec