Codul fiscal comparat (cod+norme) 2018 – 2020
DESCRIERE
Alaturi de legislatia secundara (OMFP, OPANAF) actualizata, lucrarea contine, in format grafic sui-generis, 11 modificari aduse in cursul anului 2019 (legi si O. U. G.), inclusiv O. G. nr. 6/31. 01. 2020 pentru anul 2020. Totodata, pe langa extrase din decizii relevante ale CC, ICCJ sau CJUE, am adaugat, printre altele si comentarii sau exemple legate de:
- Dobanzi si plati echivalente din punct de vedere economic cu dobanzile (OECD – BEPS – action 4) / art. 401
- Tichetele cadou: venituri salariale sau venituri din alte surse? (art 76)
- Diurna externa sau venituri din salarii sau asimilate salariilor (art 76 (2) s) – Curtea de Apel Oradea / 2019
- Dobanzile aferente unui contract de imprumut incheiat intre firma din RO si firma mama dintr-un SM, transformate in capital social sunt scutite in conformitate cu art. 229 (1) g) CF? vezi exemplul de la nota de subsol de la art. 259 (1)
- Darea in plataa unui imobil la ca? iva ani de la data finalizarii (intocmirii PV de recep? ie)– art. 270
- Pentru trimiterile din Codul fiscal (2020) la Regulamentul UE nr. 282/2011, pute? i consulta „Directivele europene privind TVA si normele de aplicare. 2019 2021” www. confisc. ro
In final, la volumul I, va propunem cateva indicii pentru a va acomodacu ceea ce a devenit obligatoriu de la 1 ianuarie 2020 pentru toate statele membre ale U. E., respectiv neutralizarea efectelor fiscale generate de tratamentul neuniform al structurilor cu filiale(sic!).
Pe scurt, dac? vreti, un echivalent al tratamentului “in oglinda” de la impozitul indirect (TVA) aplicat impozitelor directe in cazul multina? ionalelor (care nu inseamna neaparat firme straine!).
Daca la TVA, o L-IC trebuie sa aiba in coresponden? a o A-IC, la impozitul pe profit o cheltuiala deductibila inregistrata intr-o parte (dobanda la un imprumut, de ex.), trebuie sa genereze un venit impozabil in partea cealalta. Obiectivul final: stoparea, pe cat se poate, a migrarii profiturilor fara a fi impozitate. Ase vedea, in acest sens, si modificarile aduse Titlului X din Codul de Procedura Fiscala.
RECENZII