MEMOMED 2017 + Ghid farmacoterapic alopat si homeopat, Editia 23 - 2 VOLUME

Codul fiscal si Normele metodologice - actualizat 1 iunie 2015

Codul fiscal si Normele metodologice - actualizat 1 iunie 2015
Preț: 59,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2015
Pagini: 896
Format: 17x24

DESCRIERE

Codul fiscal si Normele metodologice, editia a 8-a, include toate modificarile aduse acestor acte normative pana la 1 iunie 2015, data la care au intrat in vigoare prevederile O. U. G. nr. 6/2015 si cele ale H. G. nr. 367/2015 prin care taxa pe valoare adaugata a fost redusa la 9% in cazul livrarii alimentelor, bauturilor nealcoolice, a altor bunuri expres mentionate, precum si pentru serviciile de restaurant si de catering.

Astfel, in Normele metodologice sunt detaliate codurile corespunzatoare bunurilor pentru care se va aplica cota redusa de TVA de 9%, respectiv: alimente, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele.

De asemenea, tot de la 1 iunie 2015 se aplica reguli noi privind impozitarea veniturilor din transferul proprietatilor imobiliare, eliminandu-se obligatia registratorilor de a verifica achitarea impozitului pe aceste venituri, se instituie posibilitatea recalcularii platilor anticipate in ipoteza rezilierii, in cursul anului fiscal, a contractelor de inchiriere, si se reglementeaza tratamentul fiscal al veniturilor din dobanzi si din activitati independente obtinute din Romania de persoane juridice rezidente intr-un stat membru al UE sau al Spatiului Economic European.

Alte dispozitii recent modificate ale normelor metodologice privesc:
– detalierea regulilor pentru acordarea scutirii de la plata impozitului pe venituri realizate de persoanele cu handicap grav sau accentuat din salarii, pensii, activitati agricole, silvicultura, piscicultura si din activitati independente;
– aplicarea cotei standard de TVA asupra bacsisului care ramane la dispozitia operatorului economic, in timp ce sumele care revin salariatilor sunt incadrate in categoria veniturilor din alte surse, supuse impozitului pe venit;
– materia accizelor armonizate;
– stabilirea bazei de calcul pentru calcularea contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru anumite categorii de contribuabili.

Pentru ca, dupa cum ne-am obisnuit deja, Codul fiscal ar fi inaplicabil fara noianul de ordine, instructiuni, decizii si proceduri emise de Ministerul Finantelor, A. N. A. F. sau Comisia fiscala centrala, veti gasi in lucrarea noastra si trimiteri la aceste acte normative, astfel cum au fost publicate in Monitorul Oficial pana la data de 1 iunie 2015.

Intrucat in data de 6 mai 2015 Camera Deputatilor a adoptat un Proiect de lege privind aprobarea cu modificari si completari a O. U. G. nr. 92/2014 (prin care s-au adus modificari majore sistemului de impozitare a veniturilor din jocuri de noroc), promulgata de Presedinte in data de 28 mai 2015 si care, conform site-ului Camerei Deputatilor, va deveni Legea nr. 124/2015, in note de subsol au fost redate dispozitiile acestui proiect de lege care modifica Codul fiscal, in forma publicata pe site-ul Camerei Deputatilor.

Mentionam ca prin O. U. G. nr. 92/2014 s-au adus modificari majore sistemului de impozitare prin retinerea la sursa a veniturilor obtinute din jocurile de noroc, prin stabilirea unei cote de impunere de 1%, respectiv de 16% pentru veniturile care depasesc echivalentul a 15. 000 euro si de 25% pentru cele care depasesc echivalentul a 100. 000 euro. Proiectul Legii de aprobare a acestei ordonante dispune raportarea la sume exprimate in moneda nationala si adauga la cotele de 16%, respectiv 25% si o suma fixa, corespunzatoare pragului anterior de impozitare.

In ce priveste veniturile realizate din participarea la jocuri de noroc la distanta (on-line), slot-machine, lozuri si festivaluri de poker, s-a reglementat obligatia depunerii unei declaratii privind venitul realizat, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului, urmand ca organul fiscal competent sa stabileasca impozitul datorat. Si in sarcina organizatorilor acestor jocuri de noroc sunt stabilite, de asemenea, obligatii privind pastrarea unei evidente a persoanelor care au obtinut venituri.

 

 

Editura: Hamangiu
Pagini: 896
Data aparititei: 12 Iunie 2015

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0210 sec