MEMOMED 2017 + Ghid farmacoterapic alopat si homeopat, Editia 23 - 2 VOLUME

Cresterea ciupercilor. O afacere cu investitie aproape zero si profit din primul an

Preț: 35,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 104

DESCRIERE

Cresterea ciupercilor. O afacere cu investitie aproape zero si profit din primul an - Horatiu Tei


In cultura ciupercilor nu se foloseşte teren agricol ci spaţii dezafectate, adică spaţii cărora nu li s-a dat altă întrebuinţare, iar pentru substratul nutritiv au fost luate în considerare materiale refolosibile, ieftine.

Randamentul exprimat în kilograme de ciuperci recoltate de pe un metru pătrat, este, în funcţie de sistemul de cultură şi de condiţiile de microclimat asigurate, între 15 şi 30 de kilograme.

…pe lângă valoarea alimentara, ciupercile constituie şi o cultură rentabilă, care asigură o producţie ridicată.


Alt avantaj al cultivării ciupercilor este acela că ocupă spaţii reduse raportate la cantitatea de producţie, deoarece, având talie mică, în anumite perioade de dezvoltare nu au nevoie de lumină sau nu sunt influenţate de lipsa acesteia.

In acest scop, se pot realiza culturi pe 3-6 nivele, pe acelaşi metru pătrat de suprafaţă, făcându-se astfel economie de spaţiu.

Rentabilitatea culturii ciupercilor este dată şi de faptul că de la majoritatea se consumă toate părţile componente. Astfel, procentul de utilizare reprezintă 99-100%.

Un ciclu de cultură la ciuperci durează, în funcţie de specie, între 100-120 de zile, de la însâmânţare până la ultimul recoltat. Acesta face ca investiţia să fie amortizată într-un timp scurt, având în vedere numărul ciclurilor de cultură care se pot realiza pe an, de pe aceeaşi suprafaţă.

Un avantaj îl constituie faptul că prin cultivarea ciupercilor în spaţii închise şi prin folosirea miceliului unor specii comestibile cunoscute se evită orice suspiciune de intoxicare.

Spre exemplu: în cazul unui tunel de 200 de metri pătraţi (în care sunt 2 rânduri de rastele cu câte 3 rafturi fiecare), la 1 ciclu de producţie, cu o investiţie minimă de 18 mii de lei pe an, se poate obţine un profit de aproximativ 45 mii de lei pe an la o cantitate de aproximativ 7 tone.

Unul dintre avantajele principale pe care le au crescătorii de ciuperci constă în faptul că amortizarea investiţiei se face într-un timp foarte scurt - aproximativ doi ani în cazul culturilor de dimensiuni mici şi cinci-şase ani în situaţia în care producătorul deţine suprafeţe de peste 2 mii de metri pătraţi.

Pentru a înfiinţa o cultură de ciuperci este nevoie de un spaţiu bine izolat de mediul exterior, igienizat şi dotat cu instalaţie de apă potabilă, ventilaţie, instalaţie electrică de încălzire şi răcire a aerului.

O ciupercărie este rentabilă dacă se întinde pe o suprafaţă de minimum 100 metri pătraţi. Pe acest spaţiu se pot amenaja terase, astfel încât dimensiunea economică a exploataţiei să fie de cel puţin două unităţi (2 UDE), spre a putea fi eligibilă pentru finanţare europeană.

Mai multe secrete despre cultivarea ciupercilor cu bani puţini şi transformarea activităţii într-o afacere profitabilă şi de proporţii descoperi din ghidul de faţă...Tei Horatiu


CUPRINS:


Originea şi începutul cultivării ciupercilor.
Importanţa economică a cultivării ciupercilor
Specii de ciuperci cultivate în România
Compoziţia chimică a ciupercilor de cultură
Clasificarea ciupercilor
Morfologia ciupercilor
Prezentarea principalelor ciuperci care cresc în ferme

CULTURA CIUPERCII AGARICUS BISPORUS

Taxonomia speciei
Morfologie
Faze fenologice
Sortimentul cultivat
Microclimat necesar
Nutriţia ciupercilor
Sistemele de cultură
Spaţiul de cultură
Pregătirea compostului
Reţete de compost
Compost clasic
Compost mixt
Compost sintetic
Aprecierea calităţii compostului
Sfaturi practice privind obţinerea sau corectarea compostului Introducerea compostului şi instalarea culturii
Aşezarea compostului în saci
Aşezarea compostului în lăzi
Aşezarea compostului în biloane
Inocularea şi incubaţia miceliului
Tehnica de însămânţare
Perioada de incubaţie
Gobtarea
Intreţinerea culturii după gobtare
Recoltarea
Sortarea
Lucrări executate după fiecare recoltare
Păstrarea ciupercilor
Bolile şi dăunătorii ciupercilor Agaricus

CULTURA CIUPERCILOR PLEUROTUS (BUREŢI DE FAG)

Taxonomia speciei
Morfologie
Compoziţia chimică
Acţiune terapeutică
Sortimentul cultivat
Pleurotus ostreatus
Pleurotus Florida
Pleurotus cornucopiae
Pleurotus sajor-caju
Pleurotus hibrid 421
Faze fenologice
Microclimat necesar
Nutritia ciupercilor
Sistemele de cultura
Spatiul de cultura
Substratul de cultură
Reţete de substrat
Aprecierea calităţii substratului

Instalarea culturii
Inocularea şi incubaţia miceliului
Sisteme de cultură
Aşezarea substratului în saci
Aşezarea substratului în lăzi
Aşezarea substratului în biloane
Cultura pe lemn
Recoltarea
Sortarea
Bolile şi dăunătorii ciupercilor Pleurotus

CIUPERCA - INGREDIENT PRINCIPAL

Sosuri cu ciuperci

1. Sos de ciuperci - 1
2. Sos de ciuperci - 2.
3. Sos de ciuperci - 3
4. Sos de ciuperci - 4
5. Sos de ciuperci - 5
6. Sos de ciuperci cu usturoi
7. Sos de ciuperci cu vin
8. Sos de ciuperci pentru peşte
9. Sos de ciuperci pentru vânat
10. Sos moldovenesc cu ciuperci
11. Sos tomat cu ciuperci

Aluaturi cu ciuperci

12. Aluat fraged cu ciuperci
13. Aluat fraged cu ciuperci
14. Budincă cu ciuperci
15. Budincă din ciuperci
16. Ciuperci cu brânză în foitaj
17. Clătite cu ciuperci
18. Clătite cu ciuperci şi smântână
19. Clătite cu ciuperci şi smântână
20. Colţunaşi cu ciuperci
21. Cornuri umplute cu ciuperci
22. Crochete de ciuperci-1
23. Crochete de ciuperci -2
24. Pateuri cu ciuperci
25. Plăcinte cu ciuperci
26.Plăcintele cu ciuperci
27.Ştrudel cu ciuperci şi nuci
28.Tarte cu ciuperci
29.Triangie cu ciuperci

Mâncăruri cu ciuperci

30.Ardei umpluţi cu ciuperci
31.Bostanei cu ciuperci
32.Cartofi cu ciuperci
33.Chifteluţe din ciuperci
34.Ciulama de ciuperci -1
35.Ciulama de ciuperci -2
36.Ciuperci cu brânză la cuptor
37.Ciuperci cu carne de gâscă
38.Ciuperci cu carne de iepure
39.Ciuperci cu cartofi şi ouă
40.Ciuperci cu caşcaval
41.Ciuperci cu dovlecei
42.Ciuperci cu găluşte de griş
43.Ciuperci cu hrean la cuptor
44.Ciuperci cu lapte prins
45.Ciuperci cu orez
46.Ciuperci cu ouă la capac
47.Ciuperci cu pastă de peşte
48.Ciuperci cu peşte la cuptor
49.Ciuperci cu praz şi măsline
50.Ciuperci cu scoici
51.Ciuperci cu slănină afumată
52.Ciuperci cu sos alb şi ouă moi
53.Ciuperci cu sos de ceapă
54.Ciuperci cu sos de ceapă şi cartofi
55.Ciuperci cu sos de lămâie
56.Ciuperci cu sos de smântână
57.Ciuperci cu sos de vin şi ouă
58.Ciuperci cu şuncă
59.Ciuperci cu tăiţei
60.Ciuperci cu ţelină şi sos de vin roşu
61.Ciuperci gratinate cu caşcaval
62.Ciuperci împănate
63.Ciuperci în aluat
64.Ciuperci înăbuşite cu smântână
65.Ciuperci la grătar
66.Ciuperci la tavă-l
67.Ciuperci la tavă -2
68.Ciuperci prăjite
69.Ciuperci rasol cu usturoi
70.Ciuperci sote cu roşii
71.Ciuperci umplute
72.Ciuperci umplute cu flcăţei de pui
73.Ciuperci umplute cu peşte
74.Escalop cu ciuperci
75.Găluşte de ciuperci cu sos tomat
76.Limbă cu ciuperci
...........................................


Autor: Horatiu Tei

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0768 sec