MEMOMED 2017 + Ghid farmacoterapic alopat si homeopat, Editia 23 - 2 VOLUME

Cresterea ovinelor si a caprinelor - editia a II-a

Preț: 54,50 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2010
Pagini: 397

DESCRIERE

"Cresterea ovinelor si a caprinelor"...

In ceea ce priveste caprinele, actualmente, atat in tarile dezvoltate din punct de vedere economic, cat si in cele in curs de dezvoltare - data fiind cresterea numerica rapida a populatiei umane - se recurge la valorificarea cat mai eficienta a tuturor resurselor animaliere si a capacitatii lor productive, prin aplicarea celor mai eficiente metode si tehnologii de inmultire, crestere, ameliorare si exploatare inclusiv a caprinelor si ovinelor. Dispunem inca de un fond genetic valoros al ovinelor si caprinelor existente, cu o buna adaptabilitate la conditiile naturale locale, de crescatori si specialisti competenti, de tehnologii specifice performante si de o bogata experienta profesionala in domeniu, hezasie a posibilitatilor de redresare numerica si calitativa rapida a acestor doua specii.

Cartea se adreseaza atat micilor cat si marilor fermieri care gasesc in cuprisul ei necesarul de cunostinte pentru eficientizarea la nivel rentabil a exploatarii acestor valoroase specii de animale de ferma.

CUPRINSUL CARTII:

Partea I. CRESTEREA OVINELOR

1. Cresterea ovinelor pe plan extern
2. Cresterea ovinelor in tara noastra
3. Provenienta si clasificarea raselor de ovine
Formele salbatice din care provin rasele de ovine. Formarea si diversificarea raselor.
4. Particularitatile biologice si economice ale speciei ovine
5. Rasele de ovine in Romania
Rasele de ovine din Romania. Rasele de ovine importate.
6. Noile tipuri (populatii de ovine, create la noi in tara in ultimii ani
7. Productiile ovinelor
Productia de lana. Productia de carne. Productia de lapte. Productia de pielicele Karakul (astrahan).
8. Modalitati de ameliorare a ovinelor
Selectia. Bonitarea si clasarea ovinelor. Aprecierea valorii de ameliorare. Modele de testarea pentru productia de carne si de lapte.
9. Sistemele de crestere aplicate la ovine
Cresterea pe baza de linii si familii. Cresterea prin incrucisare.
10. Reproductia ovinelor
Sisteme de reproductie. Relatia dintre pregatirea oilor pentru monta si performantele lor reproductive. Gestatia. Fatarea.
11. Importanta intensivizarii reproductiei pentru sporirea productiei de carne
Pregatirea oilor pentru monta. Reinsamantarea oilor. Folosirea timpurie la reproductie a tineretului femel. Incrucisarea oilor locale cu diferite vase prolifice. Organizarea de fatari multiple sau dese. Esalonarea in trepte a unei singure fatari pe an.
12. Tehnologia cresterii mieilor si a tineretului ovin
Stadaliatatea cresterii si dezvoltarii mieilor in faza intrauterina. Cresterea mieilor si a tineretului in faza extrauterina.
13. Primele inteventii la fatarea mieilor
Hranirea suplimentara, timpurie a mieilor. Sistemele de intarcare a mieilor. Cresterea tineretului pentru reproductie.
14. Alimentatia oilor adulte
Furajarea ovinelor din sectorul individual si in ferme. Exemple de ratii orientative pentru diferite cateogrii de ovine. Noul sistem de apreciere a valorii nutritive a nutreturilor pentru ovine.
15. Tehnologia ingrasarii intensive si semiintensive
16. Utilitatea infiintarii unor ferme de ingrasare intensiva a tineretului ovin pentru 3000-5000 capete pe sezon
17. Organizarea de pajisti cultivate cu parcelare delimitata de garduri vii
18. Necesitatea infiintarii de abatoare cu linii speciale pentru sacrificarea ovinelor
19. Adapsoturile pentru ovine
20. Revitalizarea cresterii ovinelor in zona de munte
21. Stabulatia permanenta, necesara pentru cresterea ovinelor si caprinelor in tara noastra
22. Ingrijirea ovinelor in perioada de pasunat
23. Ingrijirea ovinelor in perioada de stabulatie
24. Programul calendaristic al actiunilor sanitar-veterinare pentru ovine
Actiuni sanitar-veterinare intreprinse in sistemul extensiv de exploatare. Actiuni sanitar-veterinare intreprinse in sistemul intensiv de ingrasare.
25. Redresarea numerica si calitativa neintarziata a sectorului ovin-caprin din tara noastra
Principalele obiective economice in exploatarea ovinelor si caprinelor.

Partea II. CRESTEREA CAPRINELOR
26. Cresterea caprinelor pe plan mondial si in tara noastra
27. Principalele particularitati biologice si economice ale caprinelor
28. Productiile caprinelor
29. Principalele rase de caprine
Rase autohtone. Principalele rase specializate din alte tari.
30. Imbunatatirea calitativa a efectivelor de caprine
Alegerea caprinelor pentru prasila. Controlul productiei de lapte si metodele folosite.
31. Ameliorare. Criterii de selectie
Criterii de selectie pentru productia de lapte. Selectia dupa prezenta coarnelor la masculi. Selectia dupa aspectul exterior. Incrucisarea dirijata. Necesitatea controlului productiilor de lapte si puf. Rolul evidentei zootehnice.
32. Reproductia (inmultirea) caprinelor
Maturitatea sexuala, sezonicitatea, durata vietii sexuale. Intensivizarea reproductiei. Gestatia la caprine. Fatarea si ingrijirile acordate. Relatia dintre greutatea iezilor la nastere si mortalitate.
33. Cresterea iezilor
Cresterea naturala a iezilor. Cresterea artificiala a iezilor. Intarcarea iezilor
34. Alimentatia caprinelor
Pasunatul caprelor. Sisteme de intretinere a caprinelor in timpul pasunatului. Alimentatia in perioada de stabulatie. Adapatul in perioada de stabulatie.
35. Tehnologia expoatarii caprinelor
Exploatarea caprinelor pentru productia de lapte. Productia de lapte si factorii de influenta. Mecanismul fiziologic al secretiei laptelui. Compozitia chimica a laptelui de capra. Calitatea laptelui de capra si factorii de influenta.
36. Producerea unor sortimente traditionale de branzeturi de capra la noi in tara
37. Exploatarea caprinelor pentru productia de carne
Categorile comerciale de carne de caprine si tehnologia de ingrasare
Rezultate privind ingrasarea intensiva a tineretului caprin
Transarea carcasei
38. Exploatarea caprinelor pentru productia de iezi
39. Exploatarea caprinelor pentru productia de piei, blanuri si puf
Principalele particularitati morfostructurale ale invelisului pilos (naparlirea). Tehnica pieptanatului si tunderii caprelor. Clasificarea industriala a invelisului pilos.
40. Adaposturi pentru caprine
41. Utilitatea infiintarii platformei ecologice
42. Respectarea igienei adaposturilor si a animalelor
43. Masuri de eficientizare a cresterii caprinelor la noi in tara
44. Ce trebuie sa se stie pentru infintarea unei ferme rentabile de caprine
45. Bolile ovinelor si caprinelor
Bolile infectioase produse de bacterii
Boli infectioase produse de virusuri
Boli parazitare
Boli medicale
Descrierea bolilor specifice oilor si caprelor
Actiuni de profilaxie specifica efectuate la ovine si caprine

PARTEA A TREIA
46. Consevarea si ameliorarea Merinosului romanesc (de Palas si Transilvanean) in zona de campie din tara noastra
47. Rezultate privind ameliorarea rasei Turcana prin incrucisare cu Tigaia Capnegru
48. O mai rentabila sacrificare comerciala a mieilor si iezilor de lapte
49. Reducerea exportului de ovine in viu si livrarea lor sub forma de carcasa
50. Contributia transhumantei la rentabilizarea sectorului ovin-caprin
51. Dezvoltarea si modernizarea spatiului rural romanesc
52. Implicatiile ecologiei in zootehnie si imbunatatirea mediului inconjurator

Bibliografie selectiva

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0191 sec