MEMOMED 2017 + Ghid farmacoterapic alopat si homeopat, Editia 23 - 2 VOLUME

Dreptul constitutional al Uniunii Europene

Dreptul constitutional al Uniunii Europene
Preț: 70,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2012
Pagini: 550
Categoria: Constitutional

DESCRIERE

Dreptul constitutional al Uniunii Europene

Daca cu ani in urma nu era de conceput a vorbi despre dreptul constitutional al Uniunii Europene, pentru ca aceasta era, pentru unii autori, o sintagma rezervata in exclusivitate statelor–natiune, astazi ne este tot mai clar faptul ca avem de-a face cu o noua constructie de tip federal, in cadrul careia statele membre ocupa locul entitatilor federate, iar Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene si actualele tratate in vigoare, impreuna cu principiile consfintite de acestea (al democratiei si statului de drept, principiul separatiei puterilor in stat, al egalitatii statelor in fata tratatelor, principiul efectului direct si al primatului dreptului Uniunii asupra ordinilor juridice interne) formeaza toate la un loc blocul de constitutionalitate al Uniunii. Procesul de constitutionalizare a Uniunii a fost unul indelungat, desavarsindu-se cu fiecare modificare sau revizuire a tratatelor constitutive, chiar daca de cateva ori popoarele statelor membre au respins ideea de constitutie europeana ca pe ceva nelegitim si de natura sa submineze suveranitatea statelor, atat in expresia sa interna, cat si externa.

Lucrarea de fata se inscrie in randul abordarilor indraznete si originale cu privire la dreptul constitutional al Uniunii Europene, oferind o sinteza temeinic documentata a problematicii, dar si o analiza critica a unor aspecte semnificative precum ar fi acela al caracterului Uniunii Europene ori cu privire la principiul separatiei orizontale a puterilor intre institutiile UE, principiul efectului direct, principiul primatului dreptului Uniunii etc.

Cele douasprezece capitole ale volumului sunt impartite in trei sectiuni – cea dintai dedicata prezentarii istorice si institutiilor Uniunii, a doua care abordeaza principiile activitatii celor trei ramuri ale puterii la nivelul Uniunii (urmand si in acest caz o abordare constitutionalista pronuntata), iar a treia parte care prezinta principiile ordinii juridice a Uniunii (efectul direct, efectul indirect, suprematia, prioritatea, caile de drept, raspunderea pentru incalcarea dreptului Uniunii, statutul drepturilor fundamentale in Uniune).

Lucrarea se remarca prin prezentarea originala, insotita de o selectare personala a autorului a reperelor fundamentale ale istoriei Uniunii ori ale jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Expunerea este insotita permanent de exemple sugestive, menite sa usureze intelegerea materiei.

In consecinta, lucrarea poate fi recomandata atat celor care se initiaza in materia dreptului Uniunii Europene, cat si celor care urmaresc sa aprofundeze aspecte constitutionale ale institutiilor dreptului Uniunii Europene.

Despre autor

Schütze Robert

Este profesor de drept la Universitatea din Durham, Regatul Unit, cu o vastă experienţă profesională.

A studiat dreptul german şi dreptul englez şi a susţinut o teză de doctorat la Institutul Universitar European din Florenţa.

Teza a fost premiată, iar publicarea ei în volum la Oxford University Press (From Dual to Cooperative Federalism. The Changing Structure of European Law, 2009) a atras recenzii favorabile şi încă o dată premierea ei.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.046 sec