MEMOMED 2017 + Ghid farmacoterapic alopat si homeopat, Editia 23 - 2 VOLUME

Ghidul Corpului Uman - Jane De Burgh

Ghidul Corpului Uman - Jane De Burgh
Preț: 47,20 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2015
Pagini: 319
Format: 13x20
Categoria: Umana

DESCRIERE

Ghidul corpului uman (Jane De Burgh)

…anatomia este una dintre cele mai vechi ştiinţe medicale cunoscute.

Fascinaţia noastrâ este nelimitata cu privire la părţile componente ale corpului şi a modului lor de funcţionare, de ce nu funcţionează bine şi ce trebuie făcut pentru ca sa funcţioneze.

Pe tot parcursul istoriei au fost inventate nenumărate teorii, cele mai multe eronate, tot felul de medici, chirurgi, vraci, medici vrăjitori, alchimişti, vindecători prin credinţa, astrologi şi şarlatani, care, la vremea respectiva, erau deseori respectaţi şi foarte bine plătiţi explicând anatomia şi fiziologia.

In ciuda acestui catalog de practici eronate repertoriate, istoria medicinei este punctata de descoperiri strălucite şi de o gândire cu adevărat revoluţionară, care au reuşit să ne călăuzească până în epoca modernă a ştiinţelor medicale.

Hipocrat, „părintele medicinei", un doctor din secolul al V-lea Î. Hr., din insula grecească Cos, este fără îndoială cea mai faimoasă şi cunoscută personalitate dintre toţi.

El a pus bazele unui corp medical care era guvernat de un cod strict de etică, iniţiind metode de observaţie ştiinţifică în cercetare. Acesta a constituit fundamentul practicii medicale moderne.

DIN CARTE:

ATRIILE

…atriile sunt două camere mici ale inimii, cu pereţi subţiri. Ele sunt situate deasupra ventriculelor, separate de acestea prin valvele atrioventriculare.

Tot sângele venos din corp este trimis către atriul drept prin cele doua vene mari, vena cavă superioară şi vena cavă inferioară.

Sinusul coronar drenează, de asemenea, sângele venos de Ia muşchiul inimii în atriu. Atriul stâng este mai mic decât cel drept şi primeşte sângele oxigenat de la plămâni prin venele pulmonare.

Interiorul fiecărui atriu este neted cu excepţia pereţilor anteriori, care sunt crestaţi de fascicule musculare numite muşchi pectinaţi.

In interiorul fiecărui atriu există un apendice, denumit auricul (numit aşa deoarece se aseamănă cu o ureche), care măreşte suprafaţa zonei.

Sistem: cardiovascular
localizare: In inima, deasupra ventriculelor
Funcţie: primesc sângele venos de la corp şi de la muşchiul inimii şi sângele oxigenat de la plămâni
Componente: ţesut muscular, valve
Raporturi: ventriculele, artere si vene, plămânii

…………

…pereţii ventriculului stâng sunt de două ori mai groşi decât cei ai ventriculului drept şi formează un cerc brut în secţiune transversală, in vreme ce ventriculul drept apare comprimat de musculoasa cameră stângă.

Diferenţa dintre grosimea muşchilor celor două camere reflectă presiunea care este necesară pentru a goli fiecare cameră atunci când se contractă muşchii.

Muşchii papilari pornesc din grosimea peretelui ventricular, ingustându-se spre un punct de unde se continuă cu cordaje tendinoase (chordae tendinae), care se ataşează de valvele tricuspidâ şi mitrală pentru a le stabiliza.

Suprafeţele inferioare ale ventriculelor, în special pe unde intră sângele, sunt înăsprite de creste musculare neregulate, trabeculae carnae, care lasă locul unor suprafeţe netede lângă tracturile de scurgere.

Sistem: cardiovascular
Localizare: In inima, mai jos de atrii
funcţie: peretele muscular pompează sângele neoxigenat spre plămâni sau sângele oxigenat spre corp
Componente: muşchi, chordae tendinae, valve
Raporturi: atriile, artere şi vene, plămânii


CUPRINS:

Introducere

Capul şi gâtul

Coloana vertebrala şi mâduva spinării

Toracele

Membrele superioare

Abdomenul

Pelvisul

Membrele inferioare

Sistemele

Indice

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0451 sec