MEMOMED 2017 + Ghid farmacoterapic alopat si homeopat, Editia 23 - 2 VOLUME

Gnosticismul. O noua conceptie asupra stravechii traditii a cunoasterii eului interior

Gnosticismul. O noua conceptie asupra stravechii traditii a cunoasterii eului interior
Preț: 20,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 208
Format: 13x20
Categoria: Istorie

DESCRIERE

Gnosticismul. O noua conceptie asupra stravechii traditii a cunoasterii eului interior - Stephan A. Hoeller

 
Cartea de fata ne da posibilitatea sa-I înţelegem mai bine cauzele arcuirii sale istorice si sensurile profund implicate...
 
Din carte:
 
Majoritatea gnosticilor l-au considerat totdeauna pe Iisus drept principala persoană mântuitoare. Chiar şi Mani, care şi-a  desfăşurat activitatea în Iran şi Asia, se considera un profet al lui Iisus Christos şi îl venera pe Iisus ca pe un mântuitor.
 
Ce reprezintă mântuirea pentru gnostici? In multe privinţe,  conceptul gnostic al mântuirii este foarte apropiat de conceptul  eliberării întâlnit în tradiţia hindusă şi cea buddhistă.
 
Gnosticii consideră mântuirea nu ca o spălare de păcat (original sau de altă  natură) ci precum o îndepărtare a ignoranţei din care izvorăşte păcatul.
 
Aceia care cunosc Divinul prin gnosis se leapădă de toate  păcatele, în timp ce aceia lipsiţi de gnosis nu au altă cale decât să  persiste în păcat.
 
Ignoranţa (care înseamnă ignorarea realităţilor  spirituale) este risipită de către gnosis.
Revelarea decisivă a gnosis-ului a fost înfăptuită de către  Solii Luminii, în special de către Iisus, care este recunoscut drept  solul acestei epoci.
 
Conceptul gnostic al mântuirii este subtil. Savanţii cercetători ai spiritualităţii, care înţeleg superficial ideile gnostice, adesea interpretează greşit mântuirea prin gnosis ca pe o experienţă  individuală fără nici un intermediar, ca pe un proiect spiritual pe  care să îl realizezi tu însuţi.
 
Această prelungire a tradiţiei gnostice  este, în mare parte, produsul epocii noastre seculare, îndepărtată  de religie şi societate.
 
Dacă mântuirea ar fi fost posibilă fără nici  un ajutor din afară, atunci cea mai mare parte a rasei omeneşti ar  fi fost eliberată cu mult timp în urmă.
 
Nici gnosis-ul mântuitor  nu este rezultatul simplei buchisiri, a speculaţiilor intelectuale şi a expunerilor. Pentru a ne elibera de primejdiile ignoranţei spiri-tuale, avem nevoie de ajutor, alături de propriile noastre eforturi...
 
...
 
Mântuirea individuală

Gnosticismul a recunoscut totdeauna că putinţa gnosis-uhii (şi deci mântuirea) rezidă în fiecare bărbat sau femeie şi că mântuirea nu este colectivă şi transmisibilă, ci individuală.
 
Astfel întregul mesaj principal al teologiei creştine a ispăşirii este lipsit de sens pentru gnostici. Lumea nu a fost creată perfectă, starea ei actuală nu este rezultatul căderii în păcat, iar rasa omenească nu a cunoscut păcatul originar pe care l-a transmis tuturor bărbaţilor şi femeilor.
 
In consecinţă, nu este nevoie de jertfa Fiului lui Dumnezeu spre a-l domoli pe părintele său mânios, mântuind astfel umanitatea.
 
De remarcat că cuvântul grecesc original pentru păcat, hamartia, înseamnă „a greşi ţinta“. Când este întrebuinţat în acest sens, cuvântul păcătos se referă la majoritatea oamenilor. Cu toţii greşim ţinta, iar aceasta se întâmplă din cauză că nu cunoaştem lucrurile adevărate şi divine.
 
Marii Mesageri ai Luminii vin ca să stimuleze capacitatea noastră de ane debarasa de această ignoranţă. Avem nevoie de învăţăturile iluministe şi de tainele eliberatoare (de împărtăşanie) pe care ei le aduc pentru a ne ajuta să ne exteriorizăm potenţialul lăuntric de eliberare.
 
Aceia pe care Solii Luminii îi trezesc din toropeala spirituală (şi care depun efortul spiritual şi sârguinţa necesare) devin adevăraţi gnostici (cunoscători sau persoane cu adevărat spirituale), pe când alţii rămân necunoscători şi ataşaţi de pământ...

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.068 sec