MEMOMED 2017 + Ghid farmacoterapic alopat si homeopat, Editia 23 - 2 VOLUME

Imperiul otoman - Epoca clasica

Imperiul otoman - Epoca clasica
Preț: 57,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2016
Pagini: 640
Categoria: Istorie

DESCRIERE

 

Imperiul otoman - Epoca clasica - Halil Inalcik

Lucrarea staruie asupra institutiilor fundamentale ale statului. Obiectivul cartii a fost sa arate cum anume au influentat aceste institutii istoria otomana si cum au raspuns ele functiilor pentru care au fost create...

Fragmente:

... după absolvirea şcolii elementare, tânărul a urmat şcoala secundară din cadrul Institutului Gazi, purtând supranumele fondatorului său: Gâzi Mustafa Kemal (din 1934: Atatürk). Marele om de stat „obişnuia să ne viziteze la ore.

Odată a venit şi în clasa noastră şi mi-a pus şi mie nişte întrebări. A fost un moment important în viaţa mea", remarcă profesorul.

După absolvirea acestei şcoli, Halii Inalcik s-a mutat la Balikesir, pentru a putea urma cursurile unui liceu nou, fondat de Atatürk, în cadrul marilor eforturi ale acestuia de modernizare a societăţii turceşti pe baze laice şi occidentale. Liceul pedagogic de la Balikesir era un liceu internat.

Viaţa severă şi disciplinată de aici („unde trăiam ca nişte călugări") a fost o bună şcoală pentru tânărul Halii, care s-a deprins astfel să fie disciplinat şi ordonat, după cum lipsa familiei (destrămate) şi dificultăţile materiale l-au deprins de timpuriu să lupte cu greutăţile vieţii.

In amintirile sale, prof. Inalcik insistă asupra atmosferei din Turcia acelor ani, o atmosferă încărcată de o puternică efervescenţă patriotică şi care l-a marcat profund, pentru toată viaţa.

De pildă, adoptarea Codului civil elveţian în 1925 „era un pas revoluţionar, menit să demonstreze Europei că naţiunea turcă e o naţiune europeană, cu drepturi şi îndatoriri egale. Aceasta era o mare provocare pentru fiecare intelectual din Turcia acelor zile.

Aşa că generaţia noastră a crescut sub puternica influenţă a acestor idei". „Noi credeam că, după obţinerea independenţei (în urma războiului de eliberare din 1918-1923, împotriva invaziei greceşti şi a puterilor occidentale ocupante, care voiau să-i scoată definitiv pe turci din Europa şi să împartă Turcia - menţinută ca stat doar în limitele a câtorva judeţe în Anatolia - M. M.) şi după respingerea imperialismului occidental, trebuia să dovedim Europei că toate lucrurile negative, care fuseseră puse pe seama turcilor nu erau adevărate.

Noi trebuia să găsim argumente convingătoare în vederea restabilirii imaginii turcilor în lume“ (subl. ns. - M. M.). Aceste cuvinte indică limpede substratul ideologic al operei profesorului Inalcik, explică accentele „naţionaliste“ de care acesta a fost uneori, pe nedrept, acuzat.

Acest substrat a fost puternic întărit prin studiile urmate la proaspăt înfiinţata Facultate de Filologie şi Istorie-Geografie (Dil va Tarih Cografya Fakultesi) de la Ankara (1935). „Era extraordinar că Atatiirk se interesa într-un mod atât de pasionat de istorie.

El voia să găsească turcilor o identitate diferită de cea otomană şi islamică. (...) Aşa încât a fondat Societatea de Istorie în 1931 şi apoi, ca un corolar, a organizat congrese internaţionale şi a invitat savanţi europeni să discute problemele istoriei turceşti.

Facultatea (de Filologie şi Istorie-Geografie) era menită să pregătească tineri învăţaţi, care să producă lucrări de manieră şi nivel european“...


DIN CUPRINS:

„Decanul" osmanisticii mondiale: profesorul Halil Inalcik
Prefaţa autorului la ediţia din 1973
Prefaţa la ediţia românească
Nota traducătorului

PARTEA I:
O SCHIŢĂ A ISTORIEI OTOMANE: 1300-1600


Introducere: Perioadele istoriei otomane

Capitolul I
Originile statului otoman

Capitolul II
De la beylik-ul de frontieră la imperiu, 1354-1402

Capitolul III
Interregnum-ul şi restaurarea

Capitolul IV
Definitiva fondare a Imperiului Otoman, 1453-1526

Capitolul V
Statul otoman ca putere mondială, 1526-1596

Capitolul VI
Declinul Imperiului Otoman

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.021 sec