MEMOMED 2017 + Ghid farmacoterapic alopat si homeopat, Editia 23 - 2 VOLUME

Intelectualii lui Ceausescu si academia de stiinte sociale si politice

Intelectualii lui Ceausescu si academia de stiinte sociale si politice
Preț: 39,90 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2019
Format: 13x20

DESCRIERE

Transformarea in sistem a mariajului dintre politică și știință are in Romania un an de naștere: 1970. Este anul formării la inițiativa lui Ceaușescu a Academiei de Științe Sociale și Politice. Contrar aparenței de ordine cazonă pe care regimul căuta să o degaje, Romania ceaușistă, ca și Germania lui Hitler, era un stat dezorganizat. In absența unei viziuni complexe de funcționare a noului tip de stat imaginat de Ceaușescu, dar și ca urmare a concentrării totale a puterii in mainile acestuia, coridoarele puterii erau scena unor lupte acerbe intre diversele aripi ale nomenclaturii. Știința de partid nu a făcut excepție. Policentrismul academic – existența mai multor instituții cu atribuții asemănătoare, unele create de Ceaușescu (ASSP, Institutul de Studii Social-Politice al CC al PCR, Academia Ștefan Gheorghiu) –, fenomen tipic unui stat care funcționa in baza "indicațiilor" liderului,
nu ascundea o deosebire fundamentală de vederi intre actorii săi. Simbioza dintre activistul de partid și omul de știință reușise. In numai cațiva ani de la inceputul reformelor ceaușiste, nomenclatura de partid s-a umplut de academicieni și de profesori universitari cu specializări incerte și competențe neverificate in afara forurilor de partid.
Sistemul avea la bază colaborarea dintre intelectualii afirmați in "epoca Ceaușescu" și "constructorii" acesteia. Primii confereau celei de-a doua categorii credibilitate științifică, in schimb, decidenții ceaușismului le facilitau accesul extraordinar la resurse și inaintarea in ierarhiile instituționale. Parazitarea reciprocă era justificată printr-o gamă foarte largă de pretexte, de la frică la simpla dorință de a parveni. Cosmin Popa este cercetător in cadrul Institutului de Istorie Nicolae Iorga al Academiei Romane, specializat in istoria URSS/ Rusiei și istoria Europei Centrale şi de Sud-Est, perioada comunistă și contemporană. Și-a făcut studiile universitare la București și Moscova. Doctor in istorie al Universității București din 2007, cu studii postdoctorale intre 2011 şi 2013. A lucrat in mass-media ca documentarist, reporter, șef de departament și manager la Mediafax, Adevărul şi NewsIn. Este membru al Comisiei Mixte a Istoricilor din Romania și Federația Rusă, membru al Comisiei romano-ruse pentru studierea problemelor izvorate din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului Romaniei, depus la Moscova in timpul Primului Război Mondial, imputernicit pentru Programul Centenar al Academiei Romane.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0167 sec