MEMOMED 2017 + Ghid farmacoterapic alopat si homeopat, Editia 23 - 2 VOLUME

Limba si literatura romana - Manual pentru clasa a VII-a - Catalina Popa, Onorica Tofan, Mihaela Bahrim, Elena Corcacel, Mirela Dragomir, Aurelia Stancu

DESCRIERE

 

 

 
Manualul de Limba si literatura romana pentru clasa a VII-a a fost declarat castigator in urma evaluarii calitative CNEE.
Elaborat in concordanta cu programa scolara, propune o viziune noua, texte ofertante, descoperire eficient dirijata a noilor continuturi, precum si aplicatii diverse si consistente.
„E un manual proaspat, care propune invatarea prin joc, fara sa faca insa rabat de la rigoarea stiintifica. Provocarea noastra a fost sa imbinam rigoarea stiintifica cu respectarea cerintelor programei, dar si cu dorinta noastra de a propune un manual pe care elevii sa-l iubeasca si dupa care sa invete cu drag. Eu m-am ocupat de partea de selectie a textelor literare si non-literare, cu tot ceea ce presupune acest capitol. Am ales texte atat din literatura clasica, dar si moderna, care sa raspunda sensibilitatii copilului de azi. Sunt texte de Nichita Stanescu, Mircea Cartarescu, Ioana Nicolae, alaturi de Matei Visniec. Cineva m-a intrebat daca avem poze. Da, avem. Este o carte prietenoasa cu elevii, le va aduce bucurie!", declara prof. Diana-Catalina Popa, autor al manualului Intuitext de Limba si literatura romana.
Lucrarea este structurata in sapte unitati ce cuprind lectii de PREDARE, de RECAPITULARE, de EVALUARE.
Lectia de predare are sectiuni corespunzatoare momentelor specifice demersului didactic centrat pe elev (observare/amintire, prezentarea notiunii treptat, bazat pe cunostintele anterioare, pe cat posibil experimental sau aplicat, corelat cu viata reala si cu exemple relevante pentru experienta de viata a elevului, punctarea definitiei si evidentierea cuvintelor-cheie, sarcini pentru fixarea notiunii, concluzii).
Lectia de recapitulare contine sarcini care fixeaza notiunile prezentate in unitate, combina conceptele in exercitii si probleme si pregateste evaluarea.
Lectia de evaluare contine proba propriu-zisa – itemi formulati astfel incat sa evalueze deprinderea competentelor de interes abordate in unitatea de invatare. Forma itemilor este una care a mai aparut pe parcursul unitatii, astfel incat elevul sa se poata concentra pe rezolvare, nu pe modul in care ofera raspunsul. Lectia de evaluare contine si o grila de autoevaluare care arata modul in care se acorda punctele pentru fiecare item.
In plus, lectura nu devine placere decat daca intra in joc creativitatea, daca textul ofera elevilor posibilitatea de a-si pune la incercare aptitudinile proprii. De aceea, operele din literatura romana si universala, dar si cele nonliterare au fost selectate astfel incat sa fie resurse pentru dezvoltarea imaginatiei, a creativitatii, a capacitatii de receptare a valorilor estetice.
"Am incercat sa privesc lucrurile din punctul de vedere al copiilor. De aceea, am ales texte chiar create de elevii mei. Bineinteles, cu acordul lor. Manualul este puiul nostru intr-un sistem in continua schimbare. Se adreseaza tuturor elevilor, de la cel mai simplu, pana la cel mai selectiv, care cauta intrebari-provocare. E un manual facut cu drag, de oameni care vin cu drag la scoala. Un manual pentru elevi care sa fie fericiti si multumiti la orele de romana”, este de parere prof. Mirela Dragomir, autor al manualului Intuitext de Limba si literatura romana.
Totodata, prin abordarea didactica a continuturilor, manualul permite construirea unor situatii de invatare care sa conduca la dezvoltarea progresiva a tuturor competentelor specifice prevazute de programa, precum si a celor transversale, necesare in viata cotidiana: creativitate, gandire critica si dezvoltare a puterii de decizie.
Versiunea tiparita a manualului sta la baza versiunii digitale, care pastreaza toata structura si elementele celei dintai, dar contribuind, prin natura elementelor virtuale, la crearea unor experiente de invatare complexe, in acord cu cerintele programei scolare actuale, dar si cu varsta elevilor carora li se adreseaza.
Pe intreg parcursul manualului digital sunt evidente principii precum abordarea integrata a continuturilor, coerenta logica a prezentarii continutului disciplinei, adecvarea activitatilor practice si a exemplelor la formarea si dezvoltarea competentelor de racordare la situatii din viata cotidiana.
"S-a mers pe actualizarea cunostintelor din clasa a VI-a, dar si pe introducerea noutatilor intr-o forma accesibila. Este un manual care este realizat metodic si contine exact informatia de care are nevoie profesorul la clasa, fara a mai fi nevoit sa caute in alta parte. Contine foarte multe exercitii, la fiecare unitate are aplicatii recapitulative si o propunere de test de evaluare", declara prof. Elena Corcacel, autor al manualului Intuitext de Limba si literatura romana.
Manualul digital propune metode, tehnici, strategii didactice activ-participative, activitati care se desfasoara in pereche sau in grup. Se pune accent pe realizarea de catre elevi a unor demersuri cognitive de explorare a noului continut prin sarcini care dirijeaza procesul de invatare cu ajutorul schemelor, modelelor, propozitiilor lacunare, intrebarilor si indicatiilor date.
„Partea de Comunicare este una dintre cele mai provocatoare parti din manual, pentru ca a constat in intocmirea unor lectii cu suport audio-video, care nu au fost abordate in felul acesta pana la noua programa. Acest tip de lectii presupun exercitii de ascultare, de analiza si generare de mesaje orale de aceeasi categorie de text. A fost o munca de documentare destul de anevoioasa, dar am incercat sa accesibilizez continutul si sa fac lectii simple si atractive, desi partea mea presupune o abordare traditionala si o schema recomandata de metodica predarii acestei discipline”, declara prof. Elena Corcacel, autor al manualului Intuitext de Limba si literatura romana.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0192 sec