MEMOMED 2017 + Ghid farmacoterapic alopat si homeopat, Editia 23 - 2 VOLUME

MI 6, adevaruri socante despre istoria serviciilor secrete britanice

MI 6, adevaruri socante despre istoria serviciilor secrete britanice
Preț: 49,90 lei
Disponibilitate: în stoc
Anul publicării: 2014
Pagini: 592
Format: 14,5X20,5
Categoria: Istorie

DESCRIERE

MI 6, adevaruri socante despre istoria serviciilor secrete britanice - Gordon Corera

…invăluită mult timp în mister, existenta Serviciului Secret de Informatii Britanic (MI6) nici măcar nu era recunoscută. Cel putin, nu oficial.

Treptat, a început să iasă din umbră, fiind chiar de acord cu realizarea unei istorii oficiale a primelor sale patru decenii de existentă, până în 1949.

Cartea de fată oferă o perspectivă fără precedent asupra următorilor ani, de la sfârsitul celui de-al Doilea Război Mondial până în prezent, aruncând o privire, dincolo de usile închise, spre pericolele, dramele, intrigile si ambiguitătile morale ale lumii spionajului.

Pentru opinia publică, notiunea de „spion“ a fost modelată de universurile fictionale ale unor scriitori precum Ian Fleming si John le Carré. Gordon Corera le oferă cititorilor săi sansa de a pătrunde în această lume secretă si de a observa realitatea care a stat la baza fictiunii.

Corera prezintă cazurile interesante ale celor care au spionat, au mintit, au înselat si, în unele cazuri, chiar si-au pierdut viata, având ca fundal marile evenimente care au marcat istoria – dramele Războiului Rece, ridicarea si căderea Zidului Berlinului, Criza Rachetelor din Cuba, atentatele de la 11 septembrie 2001, războiul din Irak.

Gordon Corera este un apreciat jurnalist britanic, corespondent al postului BBC pe probleme de securitate…

Fragmente din carte:

…în centrul acestei cărţi se află poveştile bărbaţilor şi ale femeilor care au lucrat în contrainformaţii, începând cu anul 1945, în diferite moduri şi în diferite ţări.

Memoria este înşelătoare, iar spionii, în special, sunt pregătiţi să înşele, aşa că, chiar dacă această carte se bazează, în parte, pe mărturii ale celor implicaţi şi pe memoriile participanţilor, poveştile au fost comparate cu documente originale, arhive şi surse secundare.

Această carte le urmăreşte, din perspectiva lor, reuşitele şi dezastrele, MI6 suferind o transformare majoră, de la stadiul de serviciu entuziast, dar amator, la versiunea sa modernă, uneori la fel de controversată.

în istoria sa de un secol, Serviciul Secret Britanic a avut de înfruntat diverşi inamici. însă, în esenţă, activitatea spionului britanic nu s-a schimbat prea mult.

Aceasta implică să convingi diverse persoane să trădeze secrete, un act profund personal, chiar intim şi totodată plin de riscuri. Cel mai adesea presupune un act de trădare, uneori a unei ţări, alteori a unei prietenii.

Presupune confruntarea cu complexităţile motivaţiei umane şi căile sale întunecate şi traversarea graniţei invizibile între bine şi rău.

De asemenea, implică încălcarea legilor. „Noi acţionăm în virtutea legilor noastre - a legilor britanice", mi-a spus odată un fost şef al MI6. „Relaţia noastră cu legile altora este..." - a făcut o pauză de o clipă înainte să adauge - „...interesantă."

Se plasează, oare, spionajul nu numai dincolo de legile altora, ci şi dincolo de tradiţionalele precepte morale? Unii au afirmat că da, iar alţii că aşa ar trebui.

Când îi ceri cuiva să acţioneze împotriva legii, poate chiar amoral, furnizând secrete, adesea şi în acelaşi timp îi mai ceri să-şi asume riscuri mari, să-şi pună în joc chiar propria viaţă.

Şi în ce scop? Ca „să trădeze ceva ce trebuie trădat", după cum spune un fost şef al MI6. Multe ţări, în special Marea Britanie, cultivă de mult timp arta trădării, dar aceasta are un preţ.

„Am avut de-a face cu moartea unor oameni, e drept", spunea Daphne Park despre munca ei, după care adăuga enigmatic: „Dar nu pot vorbi despre asta".

însă, cel mai adesea, agentul, nu ofiţerul MI6, se confruntă cu cel mai mare risc. Agentul care a fost recrutat să lucreze pentru MI6 îşi asumă o periculoasă viaţă dublă, o lume a contactelor discrete, a aşa-numitelor cutii de scrisori moarte* şi a întâlnirilor clandestine.

Dacă au noroc, există posibilitatea unei noi vieţi, dacă nu, poate, a unui glonţ în ceafă. Şi, atunci, de ce să spionezi? Cartea de faţă încearcă să răspundă la întrebare ascultând mărturiile celor care au ales această cale şi analizând ce-i face să se implice în spionaj…


CUPRINS:

Introducere

1. Tenebre - Pe viaţă şi pe moarte în Viena

2. Preţul trădării

3. Un râu plin de crocodili - Crimă în Congo

4. Regulile Moscovei

5. Un pustiu de oglinzi

6. Situaţii compromiţătoare

7. Fuga din Moscova

8. Câmpiile afghane

9. Ieşirea din umbră

10. în buncăr

Epilog .
Note

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.052 sec