MEMOMED 2017 + Ghid farmacoterapic alopat si homeopat, Editia 23 - 2 VOLUME

Mica filocalie a rugăciunii inimii

Mica filocalie a rugăciunii inimii
Preț: 24,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2008
Pagini: 222
Format: 13x22
Categoria: Religie

DESCRIERE

Filocalia a fost finanţată de un bogătaş din Smirna, Ioan Mavrocordat, care a fost considerat în mod eronat drept prinţ moldovlah. Editarea ei a fost făcută de episcopul de Corint, Macarie (1731-1805) şi de călugărul Nicodim zis Aghioritul (1749-1809). Primul a descoperit culegerea în manuscris şi a adus îmbunătăţiri învăţăturilor ei, iar cel de-al doilea s-a ocupat de prefaţă şi de notiţe. La fel de apostolici şi de cultivaţi, şi unul şi celălalt visau să atragă atenţia monahilor şi credincioşilor ortodocşi asupra marii tradiţii a rugăciunii, ilustrată de o serie neîntreruptă de contemplativi, începând de la părinţii pustiei şi până la restauratorii din secolele XIII şi XIV, Nichifor, Grigorie etc..

Prefaţă, p.IV).

Acest veritabil conciliu al "Părinţilor Neptici" îi adună laolaltă pe toţi cei ce reprezintă tradiţia, începând cu epoca pustiei cu Antonie şi Evagrie, până la Simeon din Tesalonic (1410-1492). Sunt acolo mai mult de treizeci: Antonie cel Mare, Isaia, Evagrie, Casian, Marcu, Isihie, Nil, Diadoh, Ioan Carpatiul, Teodor al Edesei, Maxim Mărturisitorul, Talasie, Ioan Damaschinul, Filimon, Teognost, Filotei Sinaitul, Ilie Ecdicul, Teofan Scărarul, Petru Damaschinul, Macarie, Simeon Noul Teolog, Nichita Stithatul, Teolipt, Nichifor Isihastul, Grigorie Sinaitul, Grigorie Palama, Calist II, Ignatie Xanthopol, Calist Catafigiotul, Simeon al Tesalonicului, Marcu al Efesului, Maxim Cavsocalivitul.

Epoca Filocaliei nu s-a stins. În anul 1946, Dumitru Stăniloae a tradus-o în limbă română, la Sibiu. Filocalia este, înainte de toate, cartea rugăciunii, adică a rugăciunii lui Iisus sau a inimii. Şi pe bună dreptate, căci ea este, în definitiv, rugăciunea pe care compilatorii ei visau să o readucă în triumf, însoţită de întreaga tradiţie. Pe de altă parte, dacă Filocalia a depăşit câmpul riguros al erudiţiei pentru a deveni ecoul unei puternice experienţe religioase, aceasta se datorează şi rugăciunii inimii.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.020 sec