MEMOMED 2017 + Ghid farmacoterapic alopat si homeopat, Editia 23 - 2 VOLUME

Noul Cod penal comentat. Volumul I - Partea generala

DESCRIERE

Lucrarea Codul penal comentat, Partea generala cuprinde comentarea pe articole a Codului penal adoptat prin Legea nr. 268/2009.

Acest prim volum este consacrat "Partii generale" a Codului penal.

Fiecare text al codului este insotit de o bibliografie speciala selectiva formata din articole si note publicate in revistele de specialitate ori monografii, de un comentariu teoretic, precum si de referiri la practica judiciara. Comentariul teoretic este sistematizat pe mai multe subpuncte.

Comentariul la fiecare text este precedat de o examinare comparativa a continutului acestuia cu cel existent (corespondent) in legea penala anterioara pentru a pune in evidenta elementele de particularizare, cat si cele comune (acolo unde sunt) si a desprinde ratiunea pentru care legiuitorul in noul Cod penal a procedat la modificari semnificative in reglementarea anumitor institutii fundamentale ale dreptului penal, cat si la introducerea de noi institutii.

Autorii lucrarii nu si-au propus sa trateze si referinte istorice privitoare la textele analizate, ci sa faca unele referiri numai acolo unde acestea aveau o relevanta in explicarea evolutiei unor texte, cum ar fi cele privitoare la reglementarea principiului legalitatii incriminarii, principiului legalitatii sanctiunilor de drept penal sau a trasaturilor esentiale ale infractiunii ori a sanctiunilor aplicabile minorului infractor.

S-a considerat ca nu este oportuna o analiza critica a textelor comentate ori a se face propuneri de lege ferenda, tinand cont de faptul ca, in prezent, in Parlamentul Romaniei se afla in procesul dezbaterii si adoptarii Legea de punere in aplicare a Codului penal, act normativ care cuprinde in Titlul III "Dispozitii referitoare la Codul penal", sistematizat pe doua capitole:

Capitolul 1. Dispozitii interpretative

Capitolul 2. Dispozitii de modificare si completare a unor prevederi ale Codului penal

...in capitolul II sunt propuse norme interpretative, dar si de completare si de modificare a unor prevederi cuprinse in Codul penal.

Ne exprimam parerea ca o analiza critica a textelor Codului penal si propuneri de lege ferenda, se justifica, devin utile, numai dupa ce acesta va intra in vigoare si va trece o perioada de timp semnificativa pentru a putea fi identificate acele texte care necesita a fi modificate in vederea asigurarii unei practici unitare in aplicarea legii penale.

In sfarsit, comentariul fiecarui text este urmat de referinte de drept comparat, avandu-se in vedere, in principal, acele Coduri penale europene si instrumente normative internationale mentionate in expunerea de motive si de care au tinut seama autorii in elaborarea proiectului Codului penal.


Autori:

Ilie Pascu
Vasile Dobrinoiu
Traian Dima
Mihai Adrian Hotca
Costica Paun
Ioan Chis
Mirela Gorunescu
Maxim Dobrinoiu

Data aparitiei: 29.03.2012

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.052 sec