MEMOMED 2017 + Ghid farmacoterapic alopat si homeopat, Editia 23 - 2 VOLUME

Operatiunile Melita si Eterul. Istoria Europei Libere prin documente de Securitate

Operatiunile Melita si Eterul. Istoria Europei Libere prin documente de Securitate
Preț: 70,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2009
Categoria: Istorie

DESCRIERE

În conglomeratul confuz al comunismului, nici macar Europa Libera nu a fost unitara si univoca : pentru majoritatea românilor, ea aducea o gura de aer proaspat din libertate; pentru cîtiva, era un bun canal de intoxicare; pentru o mare parte din Securitate, era justificarea perfecta a slujbei si a diurnelor; nu sînt putini nici românii si strainii pentru care acelasi post de radio a fost pretext de santaj, platforma de manipulare, vaca de muls, organ de promovare etc

Un prim aspect ce se poate extrage, în urma lecturii acestei carti, este caracterul amplu al informatiilor, rezultat al decriptarii miilor de documente, mai mult sau mai putin relevante pentru toti acei ani de teroare si suspiciune. Ca urmare, se poate usor observa faptul ca autorul si-a structurat cartea dupa o grila ce urmareste seducerea cititorului la o lectura intensa, prin diversitatea aglomeratiilor fenomenologice, fara a pierde din atentie nominalizarea acelor actanti care i-au oferit postului de radio « Europa Libera » vitalitatea si-n acelasi timp motiv de atac, pe cai mai ales diversioniste, din partea Securitatii Române.

Si totusi, dintre obiectivele principale avute de autor în vedere se remarca tendinta elucidarii obiective a prezentei Securitatii în viata societatii, printr-o abordare sistematica si obiectiva, încercîndu-se astfel sa se elimine acea « anormalitate flagranta », respectiv « în mai toate demersurile prevalînd patima, prejudecatile si tezismul », în expresia autorului, de unde necesitatea abordarii acestor sinuoase probleme « cu ceva mai mult calm si cu ceva mai multa luciditate ».

Recomandari: Operatiunile Melita si Eterul

~ Laudabila ne apare si preocuparea autorului de a oferi documente, note, surse, indice de nume
si de unitati militare, mijloace prin care cartea îsi ofera cai multiple de comunicare cu cititorii sai. Apreciabila ne apare si pozitia pe care se posteaza autorul, în al sau « Cuvînt înainte », asumîndu-si doar privilegiul « de a scoate din uitare identitatile cîtorva zeci de persoane care s-au consumat pentru un ideal ».

(G.R.T., Revista Noua)

~ Daca pentru majoritatea românilor Europa Libera este o « gura de aer », o punte de comunicare cu restul lumii si o esentiala sursa de stiri, pentru Securitate acest post de radio a fost o preocupare permanenta. Operatiuni speciale aveau loc pentru a folosi Europa Libera ca pretext de santaj sau platforma de manipulare, se încerca, uneori cu succes, infiltrarea unor agenti printre redactorii si colaboratorii postului. Un volum extrem de interesant, plin de informatii despre vremurile cînd, pe furis, românii întorceau butonul aparatului de radio pentru a auzi « Aici Radio Europa Libera ».

(Lucia Verona, Saptamîna financiara)

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.043 sec