MEMOMED 2017 + Ghid farmacoterapic alopat si homeopat, Editia 23 - 2 VOLUME

Psihoterapii scurte. Strategii, metode, tehnici

Psihoterapii scurte. Strategii, metode, tehnici
Preț: 36,95 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2011
Pagini: 352
Format: 17x24
Categoria: Psihologie

DESCRIERE

Psihoterapii scurte. Strategii, metode, tehnici

Terapia centrata pe persoana reprezinta o metoda eficienta de vindecare, pornind de la modul in care pacientul isi percepe propriile disfunctii psihice.

Ion Dafinoiu si Jeno-Laszlo Vargha exemplifica, prin numeroase studii de caz, terapiile scurte ce tin de modelul cognitiv-comportamental, programarea neurolingvistica, terapia ericksoniana si modelele eclectice.

Terapiile scurte se deosebesc de cele lungi nu numai prin durata ci si prin obiective si orientare temporala a demersului terapeutic; daca terapiile lungi, orientate de regula spre trecutul pacientului isi propun schimbari structurale profunde ale personalitatii acestuia, terapiile scurte sunt, in general, centrate pe simptom, pe prezentul si viitorul pacientului.

Ne-am straduit sa oferim o descriere cat mai clara si precisa a secventelor implicate de interventia terapeutica, recurgand la prezentarea algoritmizata a acestora si anexandu-le, uneori, scale de evaluare.

Dorim totodata sa introducem in acest context conceptul de „flexibilitate responsabila”, menit sa sublinieze faptul ca ajustarea interventiei dupa nevoile clientului nu se face in cadrul unei „navigari” dupa inspiratia de moment sau intuitia liber flotanta, ci luand in calcul atat datele furnizate de persoana aflata in tratament, cat si principiile fundamentale ale interventiei terapeutice.

CUPRINS:

Capitolul 1.Terapia cognitiv-comportamentala
Terapia comportamentala. De la terapia comportamentala la teoria cognitiv-comportamentala (TCC). Caracteristici generale ale relatiei terapeutice in TCC. Interviul de evaluare cognitiv-comportamentala. Tehnici specifice interviului de elaborare cognitiv-comportamentala. Modele de analiza functionala in TCC.

Capitolul 2.Tehnici psihoterapeutice cognitiv-comportamentale
Relaxarea. Relaxarea musculara progresiva. Antrenamentul autogen. Desensibilizarea sistematica. Antrenamentul asertiv. Psihoterapia depresiei dupa modelul lui A. Beck.

Capitolul 3.Terapia centrata pe persoana
Caracteristicile terapiei centrate pe persoana. Cadrul teoretic al terapiei centrate pe persoana. Procesul terapeutic. Competente interpersonale ale terapeutului centrat pe persoana. Schema generala a abilitatilor necesare conducerii unui interviu non-directiv.

Capitolul 4.Terapia centrata pe obiective si solutii
Principiile fundamentale ale terapiei centrate pe solutie. Caracteristicile unui scop bine definit. Interviul terapeutic centrat pe solutie. Interventii asupra schemelor comportamentelor-simptom. Mentinerea si amplificarea schimbarii terapeutice.

Capitolul 5.Psihoterapiile dinamice de scurta durata
Terapii psihodinamice scurte – perspectiva integrata. Elemente definitorii. Fundamentele teoretice ale psihoterapiilor dinamice de scurta durata. Focusul. Conflictul psihologic. Transferul. Contratransferul. Scurta sinteza si perspective. Criterii de selectie a clientilor pentru psihoterapiile dinamice de scurta durata. Strategia psihoterapiilor dinamice de scurta durata. Alianta terapeutica. Rezultatele psihoterapiilor de scurta durata.

Bibliografie
Anexe

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.065 sec