MEMOMED 2017 + Ghid farmacoterapic alopat si homeopat, Editia 23 - 2 VOLUME

Radu Paraschivescu - România în 7 gesturi

Radu Paraschivescu - România în 7 gesturi
Preț: 27,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2015
Pagini: 188
Format: 13x20
Categoria: Proza

DESCRIERE

Romania in 7 gesturi - Radu Paraschivescu
Ca paranteză şi fapt divers, e spectaculoasă bascularea lui Nicolae Ceauşescu din postura factotumului comunist-mesianic în cea a criminalului.

Formulele de tipul „Ceauşescu-n tot ce face / Este omul pentru pace“ sau „Ceauşescu şi poporul / Apăra-vor viitorul“ au fost înlocuite de „Ceauşescu judecat / Pentru sângele vărsat“ sau – ecou al stadioanelor de fotbal – „Oleeee, ole, ole, oleeee, /Ceauşescu nu mai eeee!“.

La sfârşitul lui decembrie 1989, când Mihai Tatulici i-a tras o palmă lui Nicu Ceauşescu, lozinca la modă era laconică şi nu avea rimă.

Ea se rezuma la două cuvinte: „Fără violenţă“. Altfel spus, să fim drepţi, dar manieraţi. Fermi, dar blânzi. Verticali, dar paşnici.

Această invitaţie la cumpătare a făcut mai mult rău decât bine, fără ca vreunul dintre arhitecţii noilor comportamente să se simtă incomodat de ricoşeurile şi derapajele provocate.

Era, să nu uităm, o societate a mesajelor esopice, în care de multe ori afirmaţiile se cereau traduse prin chiar opusul lor.

În această logică, „avem de toate“ însemna de fapt „nu avem de nici unele“ – mai ales dacă vorbeai la un telefon despre care bănuiai că era ascultat. (Doar glasul străzii îşi permitea să fie mai îndrăzneţ şi să lanseze distihuri cu rimă ascunsă, din categoria „foaie verde şi-o sipică, / noi avem o leafă mare“ sau „frunză verde de dudău, / o s-o ducem şi mai bine“.)

Aşa stând lucrurile, „Fără violenţă“ putea să devină, la rândul ei, o formulă valabilă doar cu semn schimbat şi să însemne în realitate „Căpăciţi-i!“.

Pe de altă parte, apelul la non-violenţă era un fel de-a întoarce obrazul celălalt. Populaţiei eliberate de sub Ceauşescu i se recomanda să răspundă cu nobleţe celor care-o supuseseră decenii în şir unui tratament...


CUPRINS:

Argument

„Îţi trag palme, mă-nţelegi?“
A roşi. A nu roşi. Roşiianu Iliada şi Mineriada (un memento, măi dragă)
„V-a murit soţul. Cum vă simţiţi?“
Din pumnul meu de vedere
Fir de argint, saliva lui Giovanni
Quo Vadim, Domine? (cu pătrăţel roşu în chenar negru)

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.060 sec