MEMOMED 2017 + Ghid farmacoterapic alopat si homeopat, Editia 23 - 2 VOLUME

Saptamana patimilor

Saptamana patimilor
Preț: 28,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2009
Pagini: 256
Categoria: Istorie

DESCRIERE

Cum s-au putut pierde teritorii istorice ? Prin combinatia fatala dintre presiunea geostrategica exercitata la un moment dat de tari puternice (ca urmare a Pactului Molotov-Ribbentrop), diplomatia sovietica uzînd de o retorica teatrala si profitînd de texte aproximative, si înca un abuz comis « din greseala » pe teren (ocuparea tinutului Herta, neprevazuta în documente).

Pierderi fara lupta, inacceptabile pîna azi.

Recomandari: Saptamana patimilor

~ Putem spune ca Mihai Pelin s-a documentat toata viata pentru aceasta carte, deoarece evenimentul cedarii nordului Bucovinei coincide cu momentul nasterii sale, familia lui retragîndu-se si cunoscînd calvarul românilor ocupati de sovietici în vara anului 1940.

Cartea lasata de Mihai Pelin înainte de a trece printre cei drepti este o adevarata istorie locala, personajele sale fiind nu numai politicienii cunoscuti ai timpului, ci si oameni simpli - tarani, mici functionari sau intelectuali - a caror poveste a aflat-o din arhive sau din conversatiile purtate pe parcursul a zeci de ani cu bucovinenii sai.

(Ilarion Tiu, Jurnalul National)

~ Saptamîna patimilor. Cedarea Basarabiei si a nordului Bucovinei, ultimul proiect editorial al regretatului autor Mihai Pelin, vine sa elucideze gravele circumstante politice si militare în care România Regala a fost obligata sa accepte ultimatumul sovietic din 26 iunie 1940, rapt teritorial care a declansat drama României Mari din vara fatidicului an 1940. Rînd pe rînd, vechile teritorii românesti ale Basarabiei, nordului Bucovinei, Ardealului de Nord-Vest si Cadrilaterului sînt ocupate de catre Uniunea Sovietica, Ungaria horthysta si Bulgaria. Consecintele umane si politice nefaste ale tratatului Molotov-Ribbentrop persista si astazi.

În seara zilei de 23 iunie 1940, Viaceslav Mihailovici Molotov, comisarul pentru Relatii externe al Rusiei sovietice, l-a convocat la Kremlin pe Friederich Werner von Schulenburg, ministrul Germaniei la Moscova, comunicîndu-i ca solutionarea problemei Basarabiei nu mai îngaduie nici o amînare.

(Victor Roncea, Ziua)

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.053 sec