MEMOMED 2017 + Ghid farmacoterapic alopat si homeopat, Editia 23 - 2 VOLUME

Viticultura

Viticultura
Preț: 44,90 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2011
Pagini: 480
Categoria: Diverse

DESCRIERE

Viticultura

Prof. Univ. Dr. Liviu Dejeu aduce in atentia specialistilor vitivinicoli o noua lucrare completa si complexa dedicata vitei-de-vie.

Structurata pe 11 mari capitole, lucrarea atinge multiple aspecte ale viticulturii, pornind de la morfologia si anatomia vitei-de-vie, particularitatiile fiziologice ale vitei-de-vie, ciclul biologic, producerea materialului saditor, infiintarea plantatiilor, lucrari agrotehnice in plantatiile tinere dar si in cele intrate pe rod si terminand cu recoltarea strugurilor.

Vita de vie valorifica mai eficient terenuri slab productive pentru alte culturi, cum sunt cele de panta, erodate, cu fertilitate scazuta, improprii culturilor cerealiere.

Vinul este considerat un aliment complex, o bautura hranitoare, energetica. Consumat cu moderatie la mese, prin substantele pe care le contine, vinul asigura un aport de elemente naturale cu influenta certa asupra vitalitatii si stimularii sistemului nervos, functiilor endocrine, etc…

CUPRINS:

Capitolul 1. Notiuni introductive

Capitolul 2. Sistematica genului Vitis

Capitolul 3. Morfologia si anatomia vitei-de-vie
Radacina. Tulpina. Mugurii. Frunza. Carceii. Inflorescentele. Floarea. Strugurii. Samanta.

Capitolul 4. Particularitati fiziologice ale vitei-de-vie
Fotosinteza. Fotorespiratia. Respiratia. Transpiratia. Rolul hormonilor endogeni in procesele de crestere si rodire. Alimentarea cu apa. Nutritia minerala. Rezistenta la ger. Rezistenta vitei-de-vie la factorii poluanti din atmosfera.

Capitolul 5. Ciclul biologic al vitei-de-vie
Ciclul ontogenetic (de viata). Ciclul biologic anual. Fenofazele cresterii. Plansul. Dezmuguritul. Cresterea lastarilor. Maturarea lastarilor. Caderea frunzelor. Repausul mugurilor. Fenofazele fructificarii (ciclul reproductiv). Diferentierea mugurilor si formarea florilor. Infloritul. Cresterea boabelor. Maturarea boabelor.

Capitolul 6. Ecologia vitei-de-vie

Capitolul 7. Producerea materialului saditor viticol
Biologia inmultirii vitei-de-vie. Inmultirea vitei de vie prin seminte. Inmultirea vegetativa a vitei-de-vie. Inmultirea prin butasi. Inmultirea prin marcotaj. Inmultirea prin altoire. Pepiniera viticola. Tehnologia producerii coardelor portaltoi. Tehnologia producerii coardelor altoi.

Capitolul 8. Infiintarea plantatiilor de vii roditoare
Sisteme de cultura de vita-de-vie. Tipuri de plantatii viticole. Alegerea terenului pentru plantatii viticole. Amenajarea terenului. Alegerea si amplasarea portaltoilor si a soiurilor de vita roditoare. Stabilirea distantelor de plantare. Plantarea vitei de vie.

Capitolul 9. Lucrari agrofitotehnice aplicate in platatiile tinere de vita roditoare


Capitolul 10. Agrotehnica aplicata in plantatiile de vita-de-vie intrate pe rod
Taierea vite-de-vie. Scopul taierilor in uscat. Principiile teoretice care stau la baza taierilor. Clasificarea taierilor in uscat. Taierea de formare. Stabilirea incarcaturii de ochi lasate la taiere. Taierea de rodire. Taierea de regenerare. Taierile aplicate in plantatiile afectate de accidente climatice. Taieri traditionale aplicate podgoriile Romaniei. Reguli de care se tine seama la taiere. Unelte folosite la taiere. Copcitul. Dirijarea coardelor de rod, palisarea tulpinilor si a cordoanelor. Lucrari si operatii in verde. Lucrarile solului in vii. Folosirea erbicidelor. Aplicarea ingrasamintelor. Combaterea bolilor si daunatorilor la vita de vie.

Capitolul 11 - Recolta strugurilor

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de aceiași autori

Created in 0.023 sec