Cultura legumelor
Preț: 60,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura: Ceres
Anul publicării: 2011
Pagini: 608
Format: 17x24
Categoria: Pomicultura
Alertă stoc
DESCRIERE
Cultura legumelor
Cartea ne face cunoscuta indeletnicirea de cultivare a legumelor. Depasind 60 de specii cultivate curent, lucrarea sistematizeaza elemente definitorii privind starea actuala a productiei legumicole din tara noastra.
Pe langa cunostintele si experienta proprie a autorilor, in lucrare s-a avut in vedere valorificarea realizarilor stiintifice obtinute de specialistii din invatamant, cercetare si productie din tara noastra si din alte tari.
„Cultura Legumelor” este o carte de referinţă în problematica legumiculturii din România şi se adresează atât celor ce vor să asimileze noţiunile de bază sau să-şi întregească cunoştinţele despre cultura legumelor, cât şi celor care activează în legumicultură: cadre didactice, cercetători, ingineri, studenţi de la facultăţile şi colegiile de Horticultură şi Agricultură, fermieri, cultivatori amatori, consultanţi agricoli.
CUPRINS:
1. LEGUMELE ŞI LEGUMICULTURA
Definiţii şi caracteristici generale
Importanţa socială şi economică a legumiculturii
Importanţa legumelor în alimentaţie
Consumul de legume
Importanţa economică a legumiculturii
2. PRODUCŢIA DE LEGUME ÎN ROMÂNIA ŞI ÎN ALTE ŢĂRI
Evoluţia şi situaţia legumiculturii
Scurt istoric al culturii de legume
Evoluţia şi situaţia producţiei în perioada contemporană
Comerţul internaţional de legume
Istoricul legumiculturii pe teritoriul României
Evoluţia, situaţia actuală şi perspectivele legumiculturii în România
3. PARTICULARITĂŢILE BIOLOGICE ŞI ECOLOGICE ALE SPECIILOR LEGUMICOLE
Diversitatea şi clasificarea plantelor legumicole
Originea şi evoluţia plantelor legumicole
Clasificarea botanică a legumelor
Cultivarul - factor esenţial de producţie
Clasificarea agroeconomică a culturilor de legume
Particularităţile creşterii şi dezvoltării plantelor legumicole, în ciclu ontogenetic
Etapele şi fazele de vegetaţie
Sămânţa şi germinaţia
Creşterea vegetativă
Înflorirea şi fructificarea
Faza de bătrâneţe
Intervenţii de interes agroproductiv şi procesele de creştere şi fructificare
Tratamentele cu substanţe stimulatoare
Clima şi solul în relaţie cu specificul culturii legumelor
Agroecosistemul legumicol
Radiaţia solară
Temperatura
Compoziţia şi mişcările aerului
Apa din sol şi atmosferă
Nutriţia plantelor legumicole
Solul în cultura legumelor
Zonele ecologice şi bazinele de cultură a legumelor
4. BAZELE TEHNICE ŞI ECONOMICE ALE CULTURII LEGUMELOR
Sistemele de cultură
Construcţii, amenajări şi mijloace tehnice de lucru în legumicultura
Serele
Solariile
Adăposturile temporare şi acoperirea directă
Răsadniţele
Baza energetică şi sistema de maşini
Specificul exploataţiilor legumicole
Evoluţia şi tendinţele dezvoltării exploataţiilor
Tipurile, dimensiunile, profilul şi specializarea exploataţiilor legumicole
Îmbinarea legumiculturii cu alte sectoare de producţie
Investiţiile şi forţa de muncă în exploataţiile legumicole
Valorificarea producţiei şi eficienţa economică a culturilor de legume
5. FOLOSIREA RAŢIONALĂ ŞI PREGĂTIREA TERENULUI LA CULTURILE DE LEGUME
Alegerea şi amenajarea terenului
Asolamentul, rotaţia, culturile succesive şi asociate de legume
Asolamentul şi rotaţia culturilor
Culturile succesive şi asociate de legume
Lucrările solului în legumicultură
Lucrările solului în sistemul convenţional
Orientări noi în sistemele de lucrare a solului
Fertilizarea culturilor de legume
Importanţa fertilizării raţionale a culturilor de legume
Sistemul de fertilizare al culturilor
Fertilizarea suplimentară sau fazială a culturilor de legume
Particularităţile fertilizării culturilor de legume în sere şi solarii
6.ÎNFIINŢAREA CULTURILOR DE LEGUME
Specificul înmulţirii speciilor legumicole
Sămânţa şi pregătirea pentru semănat
Semănatul legumelor în câmp
Producerea şi plantarea răsadurilor de legume
Organizarea producerii răsadurilor de legume
Amplasarea răsadniţelor şi complexelor de producere a răsadurilor
Pământurile folosite în legumicultură
Metode de producere a răsadurilor
Pregătirea şi instalarea răsadniţelor
Pregătirea spaţiilor, a patului germinativ şi semănatul pentru producerea răsadurilor
Repicatul răsadurilor în substrat, în cuburi şi ghivece
Vârsta şi calitatea răsadurilor
Lucrările de îngrijire a răsadurilor
Plantarea răsadurilor
7. CONTROLUL MEDIULUI DE CULTURĂ ÎN SPAŢII ACOPERITE
Lumina
Temperatura
Compoziţia aerului
Apa şi umiditatea solului
Sisteme de cultură fără sol
8. LUCRĂRI DE ÎNTREŢINERE A CULTURILOR DE LEGUME
Îmbunătăţirea regimului termic, combaterea brumelor şi îngheţurilor
Combaterea buruienilor în culturile de legume
Controlul regimului hidric. Irigarea culturilor
Alte lucrări de întreţinere specifice unor culturi de legume
Apărarea culturilor de legume de atacul bolilor şi dăunătorilor
9. RECOLTAREA, CONDIŢIONAREA ŞI VALORIFICAREA PRODUCŢIEI
Recoltarea legumelor
Calitatea şi condiţionarea legumelor
Ambalarea şi transportul legumelor
Valorificarea legumelor
10. PĂSTRAREA LEGUMELOR ÎN STARE PROASPĂTĂ
Condiţiile păstrării în stare proaspătă
Metode de păstrare
11. LEGUMELE RĂDĂCINOASE
Morcovul
Pătrunjelul
Păstârnacul
Ţelina de rădăcină
Ridichile
Sfecla roşie
Scorţonera
Barba caprei
12. LEGUMELE DIN GRUPA VERZEI
Varza albă
Varza roşie
Varza creaţă
Varza de Bruxelles
Varza de frunze
Varza chinezească
Conopida
Broccoli
Gulia
13. LEGUMELE BULBIFERE
Ceapa
Usturoiul
Usturoiul de Egipt
Prazul
Ceapa eşalotă
Ceapa de iarnă
Ceapa de Egipt
Ceapa de tuns
14. LEGUMELE VERDEŢURI
Salata de grădină
Spanacul
Loboda
Cicoarea de grădină
Cicoarea de forţat
Radicio
Fetica
Mangoldul
Feniculul de Florenţa
Cresonul de grădină
15. LEGUMELE CULTIVATE PENTRU PĂSTĂI ŞI BOABE VERZI
Mazărea de grădină
Fasolea de grădină
Bamele
Bobul de grădină
Porumbul zaharat
16. LEGUMELE SOLANACEE
Tomatele
Ardeiul
Pătlăgelele vinete
Cartoful timpuriu
17LEGUMELE CUCURBITACEE
Castravetele
Pepenele galben
Pepenele verde
Dovlecelul comun
Dovleacul comestibil
18. LEGUMELE CONDIMENTARE
Mărarul
Cimbrul
Busuiocul
Asmăţuiul
Tarhonul
Leuşteanul
19. LEGUMELE PERENE
Sparanghelul
Reventul
Hreanul
Anghinarea
Măcrişul
Ştevia
20. CIUPERCILE DE CULTURĂ
Ciuperca albă
Ciupercile Pleurotus
BIBLIOGRAFIE
Cartea ne face cunoscuta indeletnicirea de cultivare a legumelor. Depasind 60 de specii cultivate curent, lucrarea sistematizeaza elemente definitorii privind starea actuala a productiei legumicole din tara noastra.
Pe langa cunostintele si experienta proprie a autorilor, in lucrare s-a avut in vedere valorificarea realizarilor stiintifice obtinute de specialistii din invatamant, cercetare si productie din tara noastra si din alte tari.
„Cultura Legumelor” este o carte de referinţă în problematica legumiculturii din România şi se adresează atât celor ce vor să asimileze noţiunile de bază sau să-şi întregească cunoştinţele despre cultura legumelor, cât şi celor care activează în legumicultură: cadre didactice, cercetători, ingineri, studenţi de la facultăţile şi colegiile de Horticultură şi Agricultură, fermieri, cultivatori amatori, consultanţi agricoli.
CUPRINS:
1. LEGUMELE ŞI LEGUMICULTURA
Definiţii şi caracteristici generale
Importanţa socială şi economică a legumiculturii
Importanţa legumelor în alimentaţie
Consumul de legume
Importanţa economică a legumiculturii
2. PRODUCŢIA DE LEGUME ÎN ROMÂNIA ŞI ÎN ALTE ŢĂRI
Evoluţia şi situaţia legumiculturii
Scurt istoric al culturii de legume
Evoluţia şi situaţia producţiei în perioada contemporană
Comerţul internaţional de legume
Istoricul legumiculturii pe teritoriul României
Evoluţia, situaţia actuală şi perspectivele legumiculturii în România
3. PARTICULARITĂŢILE BIOLOGICE ŞI ECOLOGICE ALE SPECIILOR LEGUMICOLE
Diversitatea şi clasificarea plantelor legumicole
Originea şi evoluţia plantelor legumicole
Clasificarea botanică a legumelor
Cultivarul - factor esenţial de producţie
Clasificarea agroeconomică a culturilor de legume
Particularităţile creşterii şi dezvoltării plantelor legumicole, în ciclu ontogenetic
Etapele şi fazele de vegetaţie
Sămânţa şi germinaţia
Creşterea vegetativă
Înflorirea şi fructificarea
Faza de bătrâneţe
Intervenţii de interes agroproductiv şi procesele de creştere şi fructificare
Tratamentele cu substanţe stimulatoare
Clima şi solul în relaţie cu specificul culturii legumelor
Agroecosistemul legumicol
Radiaţia solară
Temperatura
Compoziţia şi mişcările aerului
Apa din sol şi atmosferă
Nutriţia plantelor legumicole
Solul în cultura legumelor
Zonele ecologice şi bazinele de cultură a legumelor
4. BAZELE TEHNICE ŞI ECONOMICE ALE CULTURII LEGUMELOR
Sistemele de cultură
Construcţii, amenajări şi mijloace tehnice de lucru în legumicultura
Serele
Solariile
Adăposturile temporare şi acoperirea directă
Răsadniţele
Baza energetică şi sistema de maşini
Specificul exploataţiilor legumicole
Evoluţia şi tendinţele dezvoltării exploataţiilor
Tipurile, dimensiunile, profilul şi specializarea exploataţiilor legumicole
Îmbinarea legumiculturii cu alte sectoare de producţie
Investiţiile şi forţa de muncă în exploataţiile legumicole
Valorificarea producţiei şi eficienţa economică a culturilor de legume
5. FOLOSIREA RAŢIONALĂ ŞI PREGĂTIREA TERENULUI LA CULTURILE DE LEGUME
Alegerea şi amenajarea terenului
Asolamentul, rotaţia, culturile succesive şi asociate de legume
Asolamentul şi rotaţia culturilor
Culturile succesive şi asociate de legume
Lucrările solului în legumicultură
Lucrările solului în sistemul convenţional
Orientări noi în sistemele de lucrare a solului
Fertilizarea culturilor de legume
Importanţa fertilizării raţionale a culturilor de legume
Sistemul de fertilizare al culturilor
Fertilizarea suplimentară sau fazială a culturilor de legume
Particularităţile fertilizării culturilor de legume în sere şi solarii
6.ÎNFIINŢAREA CULTURILOR DE LEGUME
Specificul înmulţirii speciilor legumicole
Sămânţa şi pregătirea pentru semănat
Semănatul legumelor în câmp
Producerea şi plantarea răsadurilor de legume
Organizarea producerii răsadurilor de legume
Amplasarea răsadniţelor şi complexelor de producere a răsadurilor
Pământurile folosite în legumicultură
Metode de producere a răsadurilor
Pregătirea şi instalarea răsadniţelor
Pregătirea spaţiilor, a patului germinativ şi semănatul pentru producerea răsadurilor
Repicatul răsadurilor în substrat, în cuburi şi ghivece
Vârsta şi calitatea răsadurilor
Lucrările de îngrijire a răsadurilor
Plantarea răsadurilor
7. CONTROLUL MEDIULUI DE CULTURĂ ÎN SPAŢII ACOPERITE
Lumina
Temperatura
Compoziţia aerului
Apa şi umiditatea solului
Sisteme de cultură fără sol
8. LUCRĂRI DE ÎNTREŢINERE A CULTURILOR DE LEGUME
Îmbunătăţirea regimului termic, combaterea brumelor şi îngheţurilor
Combaterea buruienilor în culturile de legume
Controlul regimului hidric. Irigarea culturilor
Alte lucrări de întreţinere specifice unor culturi de legume
Apărarea culturilor de legume de atacul bolilor şi dăunătorilor
9. RECOLTAREA, CONDIŢIONAREA ŞI VALORIFICAREA PRODUCŢIEI
Recoltarea legumelor
Calitatea şi condiţionarea legumelor
Ambalarea şi transportul legumelor
Valorificarea legumelor
10. PĂSTRAREA LEGUMELOR ÎN STARE PROASPĂTĂ
Condiţiile păstrării în stare proaspătă
Metode de păstrare
11. LEGUMELE RĂDĂCINOASE
Morcovul
Pătrunjelul
Păstârnacul
Ţelina de rădăcină
Ridichile
Sfecla roşie
Scorţonera
Barba caprei
12. LEGUMELE DIN GRUPA VERZEI
Varza albă
Varza roşie
Varza creaţă
Varza de Bruxelles
Varza de frunze
Varza chinezească
Conopida
Broccoli
Gulia
13. LEGUMELE BULBIFERE
Ceapa
Usturoiul
Usturoiul de Egipt
Prazul
Ceapa eşalotă
Ceapa de iarnă
Ceapa de Egipt
Ceapa de tuns
14. LEGUMELE VERDEŢURI
Salata de grădină
Spanacul
Loboda
Cicoarea de grădină
Cicoarea de forţat
Radicio
Fetica
Mangoldul
Feniculul de Florenţa
Cresonul de grădină
15. LEGUMELE CULTIVATE PENTRU PĂSTĂI ŞI BOABE VERZI
Mazărea de grădină
Fasolea de grădină
Bamele
Bobul de grădină
Porumbul zaharat
16. LEGUMELE SOLANACEE
Tomatele
Ardeiul
Pătlăgelele vinete
Cartoful timpuriu
17LEGUMELE CUCURBITACEE
Castravetele
Pepenele galben
Pepenele verde
Dovlecelul comun
Dovleacul comestibil
18. LEGUMELE CONDIMENTARE
Mărarul
Cimbrul
Busuiocul
Asmăţuiul
Tarhonul
Leuşteanul
19. LEGUMELE PERENE
Sparanghelul
Reventul
Hreanul
Anghinarea
Măcrişul
Ştevia
20. CIUPERCILE DE CULTURĂ
Ciuperca albă
Ciupercile Pleurotus
BIBLIOGRAFIE
Telefon
-Mobil: 0726600329
RECENZII