MEMOMED 2017 + Ghid farmacoterapic alopat si homeopat, Editia 23 - 2 VOLUME

Cultura legumelor

Preț: 60,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2011
Pagini: 608
Format: 17x24
Categoria: Pomicultura

Alertă stoc

*
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Cultura legumelor

Cartea ne face cunoscuta indeletnicirea de cultivare a legumelor. Depasind 60 de specii cultivate curent, lucrarea sistematizeaza elemente definitorii privind starea actuala a productiei legumicole din tara noastra.

Pe langa cunostintele si experienta proprie a autorilor, in lucrare s-a avut in vedere valorificarea realizarilor stiintifice obtinute de specialistii din invatamant, cercetare si productie din tara noastra si din alte tari.

„Cultura Legumelor” este o carte de referinţă în problematica legumiculturii din România şi se adresează atât celor ce vor să asimileze noţiunile de bază sau să-şi întregească cunoştinţele despre cultura legumelor, cât şi celor care activează în legumicultură: cadre didactice, cercetători, ingineri, studenţi de la facultăţile şi colegiile de Horticultură şi Agricultură, fermieri, cultivatori amatori, consultanţi agricoli.

CUPRINS:

1. LEGUMELE ŞI LEGUMICULTURA

Definiţii şi caracteristici generale
Importanţa socială şi economică a legumiculturii
Importanţa legumelor în alimentaţie
Consumul de legume
Importanţa economică a legumiculturii

2. PRODUCŢIA DE LEGUME ÎN ROMÂNIA ŞI ÎN ALTE ŢĂRI

Evoluţia şi situaţia legumiculturii
Scurt istoric al culturii de legume
Evoluţia şi situaţia producţiei în perioada contemporană
Comerţul internaţional de legume
Istoricul legumiculturii pe teritoriul României
Evoluţia, situaţia actuală şi perspectivele legumiculturii în România

3. PARTICULARITĂŢILE BIOLOGICE ŞI ECOLOGICE ALE SPECIILOR LEGUMICOLE

Diversitatea şi clasificarea plantelor legumicole
Originea şi evoluţia plantelor legumicole
Clasificarea botanică a legumelor
Cultivarul - factor esenţial de producţie
Clasificarea agroeconomică a culturilor de legume
Particularităţile creşterii şi dezvoltării plantelor legumicole, în ciclu ontogenetic
Etapele şi fazele de vegetaţie
Sămânţa şi germinaţia
Creşterea vegetativă
Înflorirea şi fructificarea
Faza de bătrâneţe
Intervenţii de interes agroproductiv şi procesele de creştere şi fructificare
Tratamentele cu substanţe stimulatoare
Clima şi solul în relaţie cu specificul culturii legumelor
Agroecosistemul legumicol
Radiaţia solară
Temperatura
Compoziţia şi mişcările aerului
Apa din sol şi atmosferă
Nutriţia plantelor legumicole
Solul în cultura legumelor
Zonele ecologice şi bazinele de cultură a legumelor

4. BAZELE TEHNICE ŞI ECONOMICE ALE CULTURII LEGUMELOR

Sistemele de cultură
Construcţii, amenajări şi mijloace tehnice de lucru în legumicultura
Serele
Solariile
Adăposturile temporare şi acoperirea directă
Răsadniţele
Baza energetică şi sistema de maşini
Specificul exploataţiilor legumicole
Evoluţia şi tendinţele dezvoltării exploataţiilor
Tipurile, dimensiunile, profilul şi specializarea exploataţiilor legumicole
Îmbinarea legumiculturii cu alte sectoare de producţie
Investiţiile şi forţa de muncă în exploataţiile legumicole
Valorificarea producţiei şi eficienţa economică a culturilor de legume

5. FOLOSIREA RAŢIONALĂ ŞI PREGĂTIREA TERENULUI LA CULTURILE DE LEGUME

Alegerea şi amenajarea terenului
Asolamentul, rotaţia, culturile succesive şi asociate de legume
Asolamentul şi rotaţia culturilor
Culturile succesive şi asociate de legume
Lucrările solului în legumicultură
Lucrările solului în sistemul convenţional
Orientări noi în sistemele de lucrare a solului
Fertilizarea culturilor de legume
Importanţa fertilizării raţionale a culturilor de legume
Sistemul de fertilizare al culturilor
Fertilizarea suplimentară sau fazială a culturilor de legume
Particularităţile fertilizării culturilor de legume în sere şi solarii

6.ÎNFIINŢAREA CULTURILOR DE LEGUME

Specificul înmulţirii speciilor legumicole
Sămânţa şi pregătirea pentru semănat
Semănatul legumelor în câmp
Producerea şi plantarea răsadurilor de legume
Organizarea producerii răsadurilor de legume
Amplasarea răsadniţelor şi complexelor de producere a răsadurilor
Pământurile folosite în legumicultură
Metode de producere a răsadurilor
Pregătirea şi instalarea răsadniţelor
Pregătirea spaţiilor, a patului germinativ şi semănatul pentru producerea răsadurilor
Repicatul răsadurilor în substrat, în cuburi şi ghivece
Vârsta şi calitatea răsadurilor
Lucrările de îngrijire a răsadurilor
Plantarea răsadurilor

7. CONTROLUL MEDIULUI DE CULTURĂ ÎN SPAŢII ACOPERITE

Lumina
Temperatura
Compoziţia aerului
Apa şi umiditatea solului
Sisteme de cultură fără sol

8. LUCRĂRI DE ÎNTREŢINERE A CULTURILOR DE LEGUME

Îmbunătăţirea regimului termic, combaterea brumelor şi îngheţurilor
Combaterea buruienilor în culturile de legume
Controlul regimului hidric. Irigarea culturilor
Alte lucrări de întreţinere specifice unor culturi de legume
Apărarea culturilor de legume de atacul bolilor şi dăunătorilor

9. RECOLTAREA, CONDIŢIONAREA ŞI VALORIFICAREA PRODUCŢIEI

Recoltarea legumelor
Calitatea şi condiţionarea legumelor
Ambalarea şi transportul legumelor
Valorificarea legumelor

10. PĂSTRAREA LEGUMELOR ÎN STARE PROASPĂTĂ

Condiţiile păstrării în stare proaspătă
Metode de păstrare

11. LEGUMELE RĂDĂCINOASE

Morcovul
Pătrunjelul
Păstârnacul
Ţelina de rădăcină
Ridichile
Sfecla roşie
Scorţonera
Barba caprei

12. LEGUMELE DIN GRUPA VERZEI

Varza albă
Varza roşie
Varza creaţă
Varza de Bruxelles
Varza de frunze
Varza chinezească
Conopida
Broccoli
Gulia

13. LEGUMELE BULBIFERE

Ceapa
Usturoiul
Usturoiul de Egipt
Prazul
Ceapa eşalotă
Ceapa de iarnă
Ceapa de Egipt
Ceapa de tuns

14. LEGUMELE VERDEŢURI

Salata de grădină
Spanacul
Loboda
Cicoarea de grădină
Cicoarea de forţat
Radicio
Fetica
Mangoldul
Feniculul de Florenţa
Cresonul de grădină

15. LEGUMELE CULTIVATE PENTRU PĂSTĂI ŞI BOABE VERZI

Mazărea de grădină
Fasolea de grădină
Bamele
Bobul de grădină
Porumbul zaharat

16. LEGUMELE SOLANACEE

Tomatele
Ardeiul
Pătlăgelele vinete
Cartoful timpuriu

17LEGUMELE CUCURBITACEE

Castravetele
Pepenele galben
Pepenele verde
Dovlecelul comun
Dovleacul comestibil

18. LEGUMELE CONDIMENTARE

Mărarul
Cimbrul
Busuiocul
Asmăţuiul
Tarhonul
Leuşteanul

19. LEGUMELE PERENE

Sparanghelul
Reventul
Hreanul
Anghinarea
Măcrişul
Ştevia

20. CIUPERCILE DE CULTURĂ

Ciuperca albă
Ciupercile Pleurotus

BIBLIOGRAFIE

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0250 sec